utgave nr 3 2002

Nye bøker

Publisert Sist oppdatert

Nye bøker

Nydelig om Risør

Med sterk vekt på gode bilder og layout er boken om Risør Trebåtfestival blitt en riktig godbit. Det er Sørvis Kommunikasjon AS i Risør som har tatt frem de beste fotogodbitene i arkivet, samlet gjennom 18 år. Fotografiene presenteres mellom stive permer og er blitt en stemningsskaper for den trebåtinteresserte leser - men også for båtelskere med sans for det gode foto. Her er trebåter, seil og motor, stemninger, folk og detaljer i et frekt, men respektfullt utvalg. Bildene har en fremtredende plass i denne coffetable boken, som ikke har til hensikt å være annet enn en stimulans for spyttkjertlene. Det er den da også til gangs. Foruten bildene, inneholder boken intervjuer med kjente personer som på en eller annen måte har tilknytning til festivalen. Med tekst både på norsk og engelsk vil "Risør Trebåtfestival" ha et bredt nedslagsfelt, noe den også fortjener. Boken er på 124 sider og koster 350 kroner.
Ytterligere informasjon får du hos: Sørvis Kommunikasjon AS, postboks 315, 4951 RISØR, telefon 37 14 98 90, Internett: www.sorvis.no

Strandede ord og uttrykk

Den siste boken fra Jon Winge er kalt "For bare stumpene. Arven fra de hvite seil og det svarte kull. Sjømannsuttrykk i norsk dagligtale". Journalisten og forfatteren Winge har samlet rundt 300 ord og uttrykk med maritim opprinnelse - slike som har vunnet utstrakt bruk også på land. I en lett og ledig tone, ikke uten humor, tar Jon Winge oss med på en etymologisk seilas som byr på a-ha-opplevelser. Foruten å bruke vokabularet i teksten, gir forfatteren utfyllende etymologiske forklaringer til de fleste av utrykkene. Hvorfor heter det egentlig å bli hudflettet, hva betyr det at en påstand holdt stikk, og hvorfor gikk det egentlig som hakka møkk? Det er ikke få ord og uttrykk med maritimt opphav som er tatt opp i dagligtalen vår. Mange av dem er vi oss knapt bevisst at har noe med sjøen å gjøre overhodet. "For bare stumpene" gir også en artig introduksjon i norsk sjøfartshistorie og er illustrert av Jarle Bjørklund.
Ytterligere opplysninger får du hos: NKS-forlaget, postboks 5853 Majorstua, N-0308 OSLO, telefon 22 59 60 00.