utgave nr 1 2003

Jorda rund baut

Publisert Sist oppdatert

Nye bøker

Jorda rund baut

– to på tre års bryllupsreise

AV ANNE MARIT KLOKK

Etter tre års bryllupsreise om bord i seilbåten "Abeline", klappet Torild Moland Krogsrud og Nils Krogsrud til kai i Oslo. Det var i siste liten for fire døgn etter kom lille Jacob til verden fem uker for tidlig. Etter en fantastisk spennende og berikende reise på havet, er en ny reise begynt. Men turen er blitt en lekker bok som beskriver en annerledes bryllupsreise som nok mange drømmer om, men få gjennomfører.
"Jorda rund baut" tar oss fra de første våte drømmene til hvetebrødsdagene i Europa hvor kursen legges via Skottland, sørover Biscaya, langs vestkysten av Spania og Portugal og ned til Kanariøyene. En slags oppvarming og tilvenning til det som skulle komme. Torild forteller om sin sjøsyke, om sine manglende kunnskaper og erfaring og hvordan de etter hvert fordelte rollene seg i mellom. Han ble skipper, styrmann og mekaniker mens hun tok rollen som kaptein, kommunikasjonsoffiser og kokke.
Turen over Atlanteren til Karibien gikk på 24 døgn og etter fem måneder kunne de skåle i etterlengtede paraplydrinker. En viktig prøve var gjennomført og de var i gang. Havet har oss nå, skriver de og vi nikker og prøver å fatte betydningen av det. Det er egentlig lett, fordi de veksler om å skrive sine kapitler. Begge har en levende og humoristisk penn og bildene er stemningsfylte og fint plassert til teksten. I Karibien ble den første julen feiret og de tok seg god tid til å besøke alle de berømte juvelene i rekken av eksotiske øyer på sin ferd mot Aruba og videre mot Panama. Stillehavet var neste, en periode som beskrives i rytme, natur, mennesker, kulturer og hverdagen om bord. Ødehavet kaller de neste lange etappe over Det indiske hav hvor autopiloten Robert og vindstyringen Mons var uunnværlig mannskap.
Den lange veien hjem rundt Sør Afrika og tilbake til Karibien og nordøstover via Azorene beskrives med en liten lengsel etter å komme hjem. Torild er gravid og magen vokser bak rattet og som så mange andre jordomseilere opplever det, ble siste strekk tøft. De kom vel i havn og forteller åpent hva turen har gjort med dem som mennesker og hvilke verdier som må prioriteres. Det er betagende lesning fra to ærlige og ydmyke eventyrere. Boken kan anbefales alle som er glad i å være på havet!
Noras Ark
Torild Moland Krogsrud og Nils Krogsrud
Jorda rund baut
To på tre års bryllupsreise
208 sider
Pris kr. 398,-