Nr 4 2013

Godbit til skipsbiblioteket: Et førstevalg

Den nye boka ”Frå tare til topp” hører hjemme om bord oss alle turglade båtfolk som setter kursen mot Sunnmøre. Den er en glimrende introduksjon til havlandet på Søre Sunnmøre.

Publisert Sist oppdatert

TEKST: ATLE KNUTSEN

I vinter ble det utgitt en boklig kraftprestasjon av to båtfolk på Sunnmøre, nemlig redaktøren i avisa Møre Tore Aarflot og høyskolelærer Frode Sætre ved Høgskulen i Volda. Verket ”Frå tare til topp” er på over 400 sider, og er et førsteklasses bidrag til et heller beskjedent utvalg av gode guidebøker om turmål til fots og sykkel for båtfolk. At vi båtfolk i større grad enn tidligere tar med oss sykler og godt fottøy for å oppleve natur og landskap, synes å være en trend, og boka til Aarflot og Sætre en ypperlig nøkkel til både familievennlige oppdagelsesturer, men også en kilde til mye god lokalhistorie om Sørøyane.

Turforslag og råd

Den rikt illustrerte boken er resultatet av de to forfatternes oppvekst med Sunnmørsalpene rundt seg, og et langt båtliv bak seg på kryss og tvers i Sunnmørsbassenget. Øylandskapet Sørøyane på Søre Sunnmøre har etter forfatternes mening blitt stilt i skyggen av fjordene og de mektige tindene. ”Frå tare til topp” er derfor deres bidrag til å sette Sørøyane på kartet som tur- og opplevelsesmål, ikke minst for oss båtfolk. Farvannsbeskrivelser og tips til innseiling til de sentrale havnene er derfor med i boka.

Verket er organisert etter geografi og gir en rekke alternative turforslag både til fots og sykkel i Sande og Herøy kommune. I tilknytning til hvert kapittel er det gode kart med oppmerking av turrutene. Og best av alt: turene krever ikke jernfysikk og er lagt opp for hele familien.

Spennende lokalhistorie

Sørøyane er en perlerad av øyer, med blant annet kjente steder som fugleøya Runde, Nerlandsøya med Kvalsundskipet, det gamle handelsstedet Flåvær, Skorpa med sine villgeiter, havørn og fascinerende krigshistorie – for å nevne en liten del av steder man finner omtalt dette svært prisverdige bokprosjektet. Historier og anekdoter knyttes til de ulike stedene vi blir introdusert for, i lett og ledig form som slipper leseren inn i et landskap som ellers ville vært vanskelig tilgjengelig for andre enn lokalkjente.

Skal du oppleve skjærgården og naturen på Søre Sunnmøre, er dette det nærmeste du kommer en bibel. ”Frå tare til topp” blir et kjærkomment tilskudd til skipsbiblioteket om bord hos oss.

FAKTA: FRÅ TARE TIL TOPP

 

Forfattere:

Frode Sætre og Tore Aarflot

Antall sider:

432

Forlag:

Kysttur AS

ISBN:

978-82-303-2106-5

Pris:

398,-

Bestillingsinformasjon:

www.kysttur.no