utgave nr 11 1997

I den tause verden

Publisert Sist oppdatert

Få mer ut av båtlivet:


Gå ned i den tause verden

Båtlivet er herlig, men søker du ekstra spennende opplevelser, skal du ta et sportsdykkerkurs. Undervannsverdenen ligger og venter. Fascinerende og utfordrende, særlig høst og vinter.


TEKST : ROAR BERG-HANSEN
Ekkoloddet viser et spennende undersjøisk landskap. Spisse topper skyter opp fra havdypet, og blottlegger sin skarpe tanngard farlig nær overflaten. Et marerittaktig område som kan gi svettetokter for fritidsbåtskipperen uten kart og kompass i tussmørket. Men desto bedre for spennende dykking.
Vi sjekker hverandres utstyr, gjør klart undervannskameraet og går baklengs over rekka. To dumpe plask, og vi treffer vannflaten i kaskader av kilende luftbobler. Godt innpakket i varme tørrdrakter synker vi sakte. Blåser luft inn i drakten for å kompensere for det gradvis økende vanntrykket. Det er senhøst, sikten i sjøen er 20 - 30 meter. Mot det optimale i norske farvann. En klar høstsol sender sine dansende lysstrimer nedover i dypet. En seistim glitrer forbi noen meter unna. Det er stille. Bare den metalliske lyden fra pusteventilen forstyrrer. Luftbobler i skinnende sølvsøyler stiger møysommelig oppover i det klare havvannet til de brister gjennom vannspeilet høyt der oppe.
Vi “faller” ned langs en steil fjellvegg som fallskjermhoppere i sakte film. I bergveggen skjærer små grotter seg innover og danner ypperlige gjemmesteder for småfisk og trollhummer. Stupet ender i en hvit sandslette på 20 meters dyp. Som om Vårherre hadde påført landskapet flere dype øksehogg og strødd hvit finkornet sand mellom dem. Med rolige benspark, for å spare på krefter og luft, glir vi sakte gjennom kløften, som utvider seg og går over i en skrå sandbanke. Her overtar frodig stortare, spøkelsesaktig vaiende i havstrømmen. Vi stanser opp og pirker nysgjerrig på fargerike kråkeboller og sjøstjerner. I dype bergsprekker har noen av havets innvånere funnet sitt skjul, og iakttar en inntrenger med vaktsomme øyne. Noen ser vi aldri. Men fornemmer at det var noe der. Noe som rørte seg...

Høst og vinter

Den norske undervannsverdenen byr på vrak i titusentall, tause minnesmerker fra siste krig, spennende undervannsgrotter, loddrette flog, fiskegrunner med rikt marint liv. Fascinerende undervannsopplevelser kan man ha langs hele vår kyst. Mest forlokkende er kanskje Mørekysten, Vestlandet, Helgelandskysten og Lofoten. Med dykkersertifikat har man inngangsbilletten.
Ikke bare er dykking en fascinerende sport. For fritidsbåtfolk kan det være praktisk og økonomisk gunstig å ha muligheten for å komme seg ned for å sjekke fortøyningen, skrape båtbunnen, inspisere, og kanskje fjerne et tau fra propellen. Og havets spiskammers ligger der innbydende. Mang en medbragt gjest har latt seg imponere når skipperen har servert harpunert flatfisk og ufisk og dampede skjell. Undervannsjakt er en av de mest utbredte aktiviteter knyttet til dykking - i tillegg til undervannsfotografering.
Med dykking som hobby har du også et glimrende påskudd til å forlenge båtsesongen. Dykker du fra båt, er første bud å ha en skikkelig retrettmulighet når du skal opp av vannet. En smal badestige som ikke stikker langt nok ned i sjøen kan bli en uoverkommelig utfordring når en dykker med 40 kilo utstyr skal opp av vannet. Da er gummibåt eller båter med badeplattform bedre egnet.
Er du så heldig å ha lukket båt med oppvarmingsmuligheter, kan du ha det som en greve på vinterturene.
Mens elendig sikt i sommermånedene kan gjøre dykking til en heller traurig visuell opplevelse, vil det krystallklare sjøvannet høst og vinterstid vise deg undervannsverdenens prakt. Og med økende erfaring kan du prøve nattdykking i den kalde årstiden. Det er fascinerende å se fullmånen speile seg i havflaten fra 20 meters dyp en mørk vinternatt.
I så fall må du først sørge for skikkelig opplæring ved en av landets mange autoriserte skoler som tilbyr sportsdykkerkurs. For i dypet er du helt avhengig av dine teoretiske og praktiske kunnskaper - og din dykkepartner, som aldri bør være mange sekunder unna.

Hva koster hobbyen?


Gjennomsnittsprisen på sportsdykkerkurs her i landet ligger på 3500 kroner. Og nytt utstyr, tørrdrakt inkludert, får du fra 15.000 kroner og opp. Årlig utdannes 7000 - 9000 sportsdykkere i Norge, forteller instruktør Erik Ellingsen hos Polardykk A/S i Bodø. Dette tallet har vært stabilt de siste ni årene. På landsbasis regner man med at mellom 30.000 og 50.000 personer til enhver tid er aktive sportsdykkere. Mange av dem er også aktive båtfolk. Skulle du bli fristet til et kurs, kan du ringe PADI i Oslo på telefon 22 38 02 81. Norges Dykkerforbund kan også gi deg opplysninger.