utgave nr 5 2003

Nye bøker: Praktfullt om Pettersen

Publisert Sist oppdatert

Nye bøker

Praktfullt om Petterson

Så har den berømte svenske motorbåtkonstruktøren Carl Gustaf - "C.G." - Petterson (1876-1953) fått en storslått biografi. C.G. Petterson er populært blitt kalt den svenske motorbåtens far. Han var den som bidro til å gjøre den motoriserte fritidsbåten til "allemannseie". Gjennom sitt 50-årige virke som konstruktør signerte Petterson mer enn 1.000 tegninger. Alt fra kanoer og mindre seilbåter, via et utall racere og runabouts til grandiose yachter, festet han til papiret med sin stilskapende penn.
Forfatterne Anders Værneus og Stefan Iwanowski har valgt en bred innfallsvinkel for sin biografi. Journalisten Værneus er en Sveriges fremste veteranbåteksperter, mens Iwanowski er seilbåtmann med 20-års erfaring som veteranbåtskribent. I en levende stil plasserer de to C.G. Petterson i hans samtid og gir oss et tidsbilde foruten historien om en konstruktør og hans skapelser. Verftshistorie med både sjarmerende sort-hvitt-bilder og flotte samtidsbilder fra antikvariske miljøer, er stemningsskapende sider.
Kapitlet om fritidsbåtens barndom trekker linjene helt tilbake til Nederland på 1600-tallet og gir leserne et bredere forståelsesgrunnlag. Forfatterne åpner for et spennende innblikk i hvilken påvirkning de samtidige konstruktørene som Ruben Östlund og Göran Forslund hadde på Pettersons arbeid. Og ikke minst får vi et knippe presentasjoner av Pettersons båter, gjennomgående illustrert med fotografier av høyeste klasse. Skjønt boken er altså en Petterson-biografi, som gir et sammensatt bilde av en av Nordens største båtkonstruktører gjennom tidene. Han var en skjønnånd, skribent, redaktør og forlegger. Ikke lite av et festmenneske heller, og en friskus på sjøen. Riktig fornøyelig er blant annet beretningen om Pettersons reise Skandinavia rundt i 1925 i Wiking X med apen Joke som drikkfeldig maskot, og som underveis utviklet seg til en fullbefaren begersvinger.
"Pettersonbåten - om C.G. Petterson och hans båtar" er på 224 sider, utgitt på Wahlström og Widstrand forlag i Stockholm. I Sverige koster den kr. 420,- og den fås via www.wwd.se

Atle Knutsen

Mot en ny båtferie

En sommer ombord med en ubrukt ferie hele familien gleder seg til står for døren. Aktivitetene ombord er kjente og kjære for store og små. Men her burde det sikkert være rom for artige fornyelser. I den forbindelse anbefaler vi den ferske "Sommerferieboka – Aktiviteter for hele familien" skrevet av Kari Filberg, med fotografier av sønnen Pål og design av sønnen Lars, et ekte familieprosjekt om ekte familieaktiviteter med andre ord. Boken henvender seg til de som ferierer i båt og befinner seg innimellom på stranda, i naustet og på brygga.
Kari Filberg presenterer i tekst og bilder oppskrifter på kjente og kjære aktiviteter som hvordan du lager knuter, spleiser tauverk og lager gammeldagse fendre av manilatau. Knutetavler og skipssekker av seilduk gir hun også oppskriften til, gjenstander som kan lages uten symaskin eller avansert verktøy. Hun forteller dessuten på en lettfattelig og inspirerende måte hvordan du kan lage bilder av rekved, skjell og fiskebein og hvordan du maler ting til båten eller hytta. Hun griper fatt i glemte kunster fra egen barndom og viderefører dette til barna.
"Sommerferieboka – Aktiviteter for hele familien" er utgitt på Landbruksforlaget, den er på 64 sider og illustrert med delikate og instruktive fargebilder. Prisen er kr. 248,-

Anne Marit Klokk

Vesta-bøyen i 50 år

I fjor var det 50 år siden den første Vesta-bøyen ble plassert, denne kjente hvite og røde bøyen som det nå finnes 22 000 av rundt om i landet og som er representert i alle landets 435 kommuner. 50 år med denne livredderen av over 1000 menneskeliv er nå blitt bok. "En logo med mening Vesta-bøyen 50 år" er et samarbeidsprosjekt av flere bidragsytere, men det er forfatteren Erling Gjelsvik som har hovedrollen. Omslaget av boken er illustrert av Kristian Finborud.
I boken får vi høre om begynnelsen da reklamesjefen i Vesta Hygea, Baard Isdahl i 1950 fikk en ide etter å ha vært innom Salhus på en noe dramatisk båttur. Et bilde hadde festet seg på netthinnen fra dette stedet, nemlig bøyen på kaia hvor det sto Salhus Husmorlag. Etter å ha brukt lang tid på å overbevise selskapets ledelse om at nettopp livbøyer med firmaets logo på var en riktig vei å gå, ble det bevilget penger til de første 20 bøyene. I løpet av kort tid ga dette tiltaket overraskende mye gratisreklame, så mye at antall bøyer ble mangedoblet de neste årene opp i mot de tall vi har i dag.
Videre kan vi lese om kampen mot drukning, hvor en pioner innen forskning på drukningsulykker i Norge, nemlig Andreas Skulberg er intervjuet om temaet. Livbøyens mor, Erna Holm Karlsen som var sekretær for administrerende direktør da Vesta-bøyen ble unnfanget, blir presentert som en av nøkkelpersonene rundt livbøyene. Hun tok vare på stell, reparasjoner og vedlikehold av de etter hvert mange bøyene kysten rundt. I hennes bøyeregister var det ryddig! I boken er også bergede trukket fram, de som kan takke bøyene for at de lever i dag. Entusiasten Jørgen Petersen som i 29 år har reist rundt og fortalt barn og voksne om sikkerhet på sjøen blir også behørig presentert, likeså videreføring av stafettpinnen fra klasse til klasse i barneskolen.
Jubileumsboken, som er på 100 sider, er illustrert med fotografier og tegninger i en luftig layout og den er en hyllest til livbøyen fra forsikringsselskapet Vesta som i alle disse årene har bidratt til opprettholdelsen og bruken av bøyen i en vinn-vinn filosofi omkring det å sikre liv og verdier.

Anne Marit Klokk

Jakt på den fascinerende laksen

Laksen og laksefisket med flue er forbundet med besettelse, lengsel, mystikk og historie. Og vi i Norge er ikke alene om å ha bedrevet fluefiske etter denne mystiske langturssvømmeren og denne fiskens fantastiske livssyklus.
Den gedigne bildeboken "De beste beretninger om jakten på laks – en atlantisk odyssé" er skrevet av romanforfatteren og fiskeskribenten Charles Gaines og hans medredaktør Monte Bruke. De gir med boken en samling av de beste og mest stemningsfulle skrivestykker om temaet og illustrerer dem med praktfulle fotografier og historiske akvareller, stikk og andre illustrasjoner.
Boken er en reise i tid og rom i laksens tegn. Vi får være med på en rundtur i laksefiskets rike. Elleve land er med og de er valgt på grunn av interessant og variert fiske, sitt landskaps skjønnhet og betydning og de hemmelighetsfulle innsjøer og elver som nå er gått tapt.
I antologiens kapitel om Norge er tekstene tatt fra laksefiske i Finnmark, saksede artikler om spennende fiske i våre lakseelver. Vi føler oss kanskje noe snytt her. Når det gjelder laksen og oss nordmenn mener vi at vi har mer å slå i bordet med enn Finnmark og elvene der. Hva med Vestlandet og Trøndelag? Hva med laksemuseet i Lærdal og vår egen villaks som vender hjem for å gyte? Disse for oss viktige nasjonale skatter har ikke fått plass i boken. For forfatterne går videre på sin reise og besøker England, Irland, USA, Frankrike, Canada og ender opp i Russland.
Bokens siste og viktige kapitel handler om fremtiden og de enorme problemer den atlantiske laksen står overfor. Man trøster seg med at denne sportsfiskerens konge er en hardhaus av de sjeldne. Ingen fisk har vært så viktig som laksen. For kunst og kultur og for rollen den alltid har spilt som inspirator gjennom tidene. I dette kapitlet oppfordres hobbyfiskere til å slippe fangsten uti igjen, noe som er utbredt både i Nord Amerika og Russland.
Boken er et praktverk om vår villaks og anbefales ivrige laksefiskere. Den er på 224 sider, gitt ut på Landbruksforlaget og oversatt av Kjersti Lundemo. Prisen er kr. 448,-.

Anne Marit Klokk