utgave nr 10 1999

With eller hva?

Publisert Sist oppdatert

With eller hva?

Legendariske Bror With konstruerte passbåter som ble bygget i mahogni. Dagens tenåringer har lagt sin elsk på de eksemplarene som fortsatt lever. Det er kult å ha en gammel With. Men er denne ekte eller en kopi?

Jørn Erik Røch eier denne 17 foteren i mahogni, en passbåt fra ca 1965. Han tror den er konstruert av Bror With og bygd på Fevik-kilen trebåtbyggeri ved Grimstad, men båten er litt

slankere og har et litt lengre akterdekk enn den vanlige mahogni With`en, så han er ikke helt sikker.
Da han kjøpte båten sommeren 97, var den fin i mesteparten av treverket over vannlinjen, og bunnen så ikke så aller verst ut. Motoren som fulgte med var en 33 hk Evinrude fra ca. 1965, som skapte høye bensinregninger og lite fart.

Det resulterte i liten båtglede, mange utladede batterier, båten lakk som en sil og lensepumpen gikk nesten kontinuerlig. Båten var egentlig gåen i bunnen, og en hel restaurering var det eneste som kunne berge den.
I løpet av vinteren 97/98 ble alt treverk under vannlinjen byttet, pluss akterspeil,dashbord og ny dørk. Først ble nytt akterspeil satt inn, sammenlimt av to lag kryssfiner. Deretter ble kjølen og bordet oppå satt inn med nye bunnstokker. Etter det ble båten snudd opp ned og alle bordgangene under vannlinjen ble byttet med nye av furu.

All gammel lakk ble fjernet og den nye overflatebehandlingen består nå av ca åtte liter Interpreg A, to strøk med International båtbeis, ni strøk Interpreg B og avsluttet med to strøk International Schooner.
Restaureringen ble avsluttet med å montere en ny Mercury 50 hk som gir båten en fart på 30 knop og vesentlig lengre rekkevidde enn den gamle Evinruden. Alt arbeide er blitt utført av Jørn Erik og faren hans. Båten er nå helt tett. Den skal forøvrig selges på grunn av et nytt byggeprosjekt, men selges kun til en ekte trebåtentusiast. Båten ligger i Høllen i Søgne.