utgave nr 6 201

Verdens forunderlige farkoster - Elektrisk på Köningssee

Den lille alpesjøen Königssee i Bayern sør i Tyskland er et av de vakreste, reneste og høyeste vann. Her under fjellsidene frakter mange båter nysgjerrige turister. Båtene er "grønne" – drevet av elektriske motorer og svært miljøvennlige.

Publisert Sist oppdatert

Verdens forunderlige farkoster

 

Elektrisk på Köningssee

 

 

 

Den lille alpesjøen Königssee i Bayern sør i Tyskland er et av de vakreste, reneste og høyeste vann. Her under fjellsidene frakter mange båter nysgjerrige turister. Båtene er "grønne" – drevet av elektriske motorer og svært miljøvennlige.

 

TEKST OG FOTO: ARNE SPÅNGBERG

 

Det kiler kanskje litt ekstra at et sted der oppe ligger Hitlers beryktede Ørnerede. Nazityrannen var redd for store høyder og våget ikke å bo i huset som var en gave til ham på 50-årsdagen. Men derimot likte han Königssee og tok seg gjerne en båttur på innsjøen. Det var også her i området at han skrev boken "Mein Kampf". Faktum er at praktisk talt hele nazieliten bodde i Berchtesgaden, som samfunnet ved innsjøen kalles, på begynnelsen av 40-tallet.

Spesialbygde båter

Den populære turen på mørkegrønne Königssee, 200 meter dyp,og som med sine 602 meter over havet er Tysklands høyest beliggende innsjø, skjer med spesialbygde, tjue meter lange og bare litt over fire meter brede båter. De har hvitmalte skrog, overbygg i tre og veier tjue tonn hver. Den elektriske maskinen yter åtte kilowatt. Det blir 12 km i timen, eller 6.5 knop.

Miljøkravet ble innført i 1909 da de lokale myndigheter bestemte at innsjøen skulle bli spart for eksos og støy. Her tillates heller ikke private båter. I dag er innsjøen en av de reneste i Europa - og en av de vakreste. Den eldste båten i flåten er 87 år gammel. Totalt er det 18 båter på Königssee.

 

Opplevelse for en hundrelapp

Den mest populære turen koster bare litt over hundrelappen og går til St. Bartholomä. For ytterligere 30 kroner får du bli med til endestasjonen Salet hvor du kan gå til den krystallklare innsjøen Obersee. Vi velger å gå til St. Bartholomä, en tur som tar litt over en time frem og tilbake. Det er liv og røre i den lille havnen som ligger i nordre enden av vannet.

Når vi kaster loss har vi 1874 meter høye Mount Jenner på venstre side. Det er en taubane til toppen og den er mye brukt om vinteren når stedet fungerer som et vintersportssted. Om sommeren er området populært blant turgåere.

På høyre side tar vi bilder av minnekorset som er satt opp til minne om en ulykken i 1688 da en båt med 70 pilegrimer forliste i dårlig vær.Litt lenger oppe i bergveggen er Echowand. Her har kapteiner i alle tider skøyet med ekkoeffekter.

Vi legger til ved Det katolske kapellet St Bartholomä og går i land for å ta oss litt tid på denne lille 1600-tallets landsby som bare er tilgjengelig fra sjøen. Fiske i sjøen er strengt regulert og fritidsfiske er forbudt.

På begynnelsen av 1800-tallet var St. Bartholomä et sommerparadis for de kongelige fra Berchtesgaden. Det ble senere et tilholdssted for forfulgte bayerske konger.