utgave nr 6 2007

Test: Lyskastere

Publisert Sist oppdatert

Test: Lyskastere


Rekkevidden følger prisen

TEKST OG FOTO: LARS H. LINDÉN
LYSMÅLINGER: ERIK RÖNNBLOM

En rekkevidde på 800 meter i brosjyren var 135 meter i virkeligheten. De fleste oppgir lengden med 1 lux, en lysstyrke som er alt for svak. Vi har gjennomført en stortest av lyskastere i samarbeid med tidsskriftet til svenske ”Vi bilägare”, og kan konstatere at jo høyere pris dess lengre rekkevidde.


Sent i høst kjørte vi i mørket gjennom Stockholms skjærgård med en ny bobåt med elektriske lyskastere som ekstrautstyr. I utstyrslisten kan man lese at denne lyskasteren inklusive montering koster cirka 8000 kroner. Lysbildet var helt verdiløst både når det gjelder lengde og bredde. Den dystre erfaringen resulterte i denne testen av fastmonterte lyskastere. Spørsmålet er om det finnes rimeligere modeller på markedet, og om de er like dårlige. Vi valgte både manuelle og lyskastere som betjenes elektronisk fra de største leverandørene. Åtte modeller i prisklasse fra et par tusenlapper til litt over 5000 kroner. De fleste av disse finner man igjen på utstyrslistene til større båter. For å krydre testen litt har vi tatt med en versting til over 20 000 kroner for å se om høyere pris gir mer lys på sjøen.
De modellene som manøvreres med hjelp av elektromotorer har i de fleste tilfeller et lampehus av plast. Lyset formidles gjennom enten via en glødelampe eller via en hel innsats med reflektor og glødetråd (= Sealed Beam). De fleste styres via et el-panel som monteres ved førerposisjonen, og noen har også justerbar hastighet. Den horisontale bevegelsen for de elektroniske lampene er på 360 grader, og den vertikale aksen mellom 70 og 120 grader. De manuelle lyskasterne, i dette tilfellet, Hella og Vetus, kan kun justeres mellom 40 til 45 grader vertikalt, men dette er holder i massevis.
Test hos ”Vi Bilägare”
Hele testen ble gjennomført av Erik Rönnholm, lysekspert i tidsskriftet ”Vi bilägare”. I deres verksted gjennomføres avanserte lysmålinger på alle biler som testes. Samtlige lyskastere i vår test ble målt med en spenning på eksakt 13 volt. Lyskasterne rettes først inn mot et lysinnstillingsinstrument slik at det sterkeste lysbildet havner på riktig høyde og bredde. Deretter trekkes instrumentet vekk og strålen fanges opp av en bildeskjerm som måler strålens lengde i lux fra 1 til 15.
Med en styrke på 1 lux kan man se en refleks eller øyet på et dyr i følge Erik Rönnholm. Men for å identifisere et objekt må lysstyrken være på minst 3 lux eller mer. I tillegg måles lysstrålens bredde ved 150 meter.
Lampene i denne testen klarer mellom 135 og 265 meter med en lysstyrke på 3 lux etter våre målinger. Bredden på lysstrålen etter 150 meter varierer mellom 0 og 15 meter. Dette gjelder de ”normale lyskasterne i prisklassen mellom 2000 og 5000 kroner. Klart dårligst er Matromarine, og best er Guest Beamer. En annen lampe som også er bra er den manuelle Vetus Z 50 som lyser hele 236 meter, og har en bredde på 15 meter.
470 meter med Xenon
Verstingen er modellen fra Jabsco som slår alt. Den er utrustet med HID-innsats. HID står for High Intensity Discharge. Ofte brukes ordene ”Xenon” og ”HID” om hverandre. Xenonlampene kan best beskrives som mikroutladningslamper som inneholder edelgasser deriblant Xenon. I dette tilfellet målte vår HID-lampe hele 470 meter med en styrke på 3 lux. Men for anskaffelse av en slik lampe må man punge ut med over 20 000 kroner.
I flere brosjyrer og kataloger som vi har studert ser man av og til enorme rekkevidder for rimelige modeller, men da skal man være klar over at dette er målt ved laveste verdi på 1 lux. I vår testtabell opererer vi med lysstyrke på 3 lux og en bredde ved 150 meter. Lengden er viktigere enn bredden på sjøen, og oftest har man behov for en konsentrert og lang lysstråle. På en bil kan det være motsatt, hvor man blant annet vil ha oversikt over hva som befinner seg i vegkanten. I høst testet vi et par lyskastere som var beregnet til bil (Hella Rallye 3000), men resultatet ble ikke bra. Lysbredden var for stor, og nærbelysningen forstyrret sikten på lang avstand. Marinelyskasterne egner seg best på sjøen selv om rekkevidden er noe kort.
Ved å sammenlikne kan man konstatere at jo mer man betaler, desto lengre lyser lampen. Datamaskinen til ”Vi bilägare” regner ut en karakter på bakgrunn av alle måleverdiene. De fleste får karakterene 2 eller som står for ”godkjent”, eller ”bra”. Vår egen erfaring etter mange turer på sjøen i mørket er at man behøver en lengde på minst 200 med en styrke på 3 lux om man vil ta seg fram i sakte fart, og helst opp til 250 meter dersom tar seg fram i planingsfart.
Matromarine, 135 meter
Elektrisk manøvrerbar lyskaster med to effekter på 40 og 60 watt som man kaller ”short light” og ”deep light”. Lampehus i ABC-plast og Sealed Beam-innsats. Modellen fås også i en manuell versjon med håndtak som monteres gjennom hyttetaket. Sprutsikkert elektrisk panel følger med, og lyskasteren har ferdige koblinger som gjør installasjonen enkel. Testresultatet med 60 watt ble dessverre underkjent. Rekkevidden er ikke på mer en beskjedne 135 meter med 3 lux, og lysbildet er veldig spredd. Minus er også grove utslag ved manøvrering.
Jabsco RC 135, 158 meter
Jabscos lavprismodell har lampehus av plast og Sealed Beam-innsats på 50 watt. Alle kabler følger med, men ingen ferdige sammenkoblinger som på de større modellene. Med følger også et enkelt el-panel. Også her har de større modellene mer robuste konstruksjoner. Rekkevidden måles til 158 meter med 3 lux og lysbredden til 4 meter ved 150 meter. Godkjent, men ikke mer en så vidt i følge ”Vi bilägares” datamaskin. Pluss er bra finjustering både ved side og høydejustering.
Golight 2020, 201 meter
Golights lavprismodell har lampehus i plast og glødelampe på 65 watt. Lampen har fast kontrollpanel med 6 meter kabel. Enkel å montere med ferdige koblinger. Rekkevidden havner rett over 200 meter hvilket er godkjent, og bredden er på hele 8 meter. Litt vanskelig å finjustere på grunn av grove utslag ved manøvrering. Den dyrere modellen Styrker var enklere å finjustere.
Hella, 204 meter
Denne lampen har manuell manøvrering med robust lampehus i svart plast. Konstruert for montering gjennom hyttetaket. Komfortabelt håndtak, lett å stille inn og smart strømbryter i håndtaket. To reflektorer og to lyspærer på 55 watt hver. Hvilket betyr at lampen fortsatt kan brukes dersom den ene pæren er defekt. Bra lengde på 204 meter og en meget bra bredde på hele 14 meter.
Jabsco RC 146, 210 meter
Elektrisk dreven lyskaster med et stort lampehus i plast. Sealed Beam-innsats på 50 watt. Enkel å montere med ferdige plugg-inn koblinger. Denne modellen har et vanntett, og meget robust, kontrollpanel med to hastigheter. I panelet har man også plassert hovedsikringene. Pluss får lampen for god side og høydejustering. Rekkevidden er på gode 210 meter, men vi trodde denne modellen skulle være enda hvassere med sitt store lampehus og stor reflektor.
Golight Styrker, 217 meter
Golight luksusmodell har trådløst, fast kontrollpanel. Meget enkelt å montere. Kun en kabel tilsluttes lampehuset. Denne modellen har også et smart monteringsfeste som gjør det enkelt å fjerne lyskasteren for vinteren. Golight Styrker har to hastigheter og er enkel å finjustere i begge retninger. Rekkevidden ble på gode 217 meter. Trådløs fjernkontroll kan fås som ekstrautstyr. En av våre favoritter med tanke på rekkevidde og konstruksjon.
Vetus Z 50, 236 meter
Robust lyskaster i rustfritt stål med Sealed Beam-innsats på 100 watt. Via tre klips kommer man lett inn i lampehuset. Denne lampen er konstruert for montering gjennom hyttetak. Stødig innfestning, men noe treg å justere sideveis og i høyderetning. Men den lyser langt, hele 236 meter med en styrke på 3 lux, og lysbredden er på hele 15 meter ved 150 meters lengde. Vetus Z 50 er en av våre favoritter i denne testen. Lampen leveres også i større modeller.
Guest Beamer, 265 meter
Elektrisk dreven lyskaster med lampehus i plast. Ingen ferdige koblinger og en mengde kabler som skal settes sammen. Smart sprutsikkert panel som også kan monteres utendørs. Utskiftbar pære på hele 100 watt. Meget bra testresultat med en lyslengde på 265 meter, klart lengst blant lampene i det ”normale” prissjiktet. Pluss for bra finjustering i side og høyderetning.
Jabsco RC 150
Testens eneste lyskaster med Xenon-lys. Ofte brukes ordene ”Xenon” og ”HID” om hverandre. Xenon-lampene kan best beskrives som mikroutladningslamper som inneholder edelgasser deriblant Xenon. Xenon-lamper har ingen glødetråd, men en lysbue som oppstår mellom to elektroder som produserer lyset. Ved tenning kreves høy spenning, men når den først er tent krever den bare 35 watt og er mer strømgjerrig enn en vanlig halogenlampe. Samtidig er effekten betydelig høyere. Lyset er hvitere og gir mer riktig farge på objektet som lyses opp.
Slik ble testen utført
En elektronisk batterilader ble koblet til batteriet slik at spenningen hele tiden ble liggende på 13 volt, ved samtlige målinger.
Lyskasteren ble montert på en stødig konstruksjon, og med hjelp av et lysinnstillingsapparat ble strålen rettet mot sentrum.
Lyskasteren slukkes i 30 sekunder for at testskjermen skal kunne registrere belysningen. Etterpå tennes lampen igjen og etter cirka 30 sekunder er alle målinger gjennomført.
På skjermen kan man senere gå inn å få opp et grafisk bilde over lysstrålens lengde og bredde ved ulik lysstyrke målt i lux.
Kvaliteten på kontrollpanelene varierer stort. Et av de beste følger med Jabsco 146 RC. Robust konstruksjon, enkel elektrisk tilkobling. To innstillinger for ”slow” og ”fast” samt sikringer.
Golight Styrker har et fornuftig kontrollpanel som er trådløst. Kun en 12 volts kabel trekkes opp til lyskasteren.

Fakta
Anmerkninger: Lampetyper: Glødelampe = utskiftbar lyspære, Sealed Beam = utskiftbar innsats, HID = High Intesity Disharge (Xenon). Lysinnsats: Mål på lysinnsatsen i lampehuset. Høyde: høyde over tak eller targabøyle. Ca-priser er veiledende inklusive merverdiavgift. Ute i butikkene kan andre priser forekomme.
x) HID-belysning oppgis ikke i watt.
Importør:
Hella: www.hellanor.no
Golight: www.flak.no
Vetus Z 50: www.frydenbo.no
Jabsco: www.lasamaskin.no
Guest Beamer: www.telmo.no

FabrikatModell Type lampeWatt Sveiping i graderLampeinnsatsHøydeCa. pris
HorisontaltVertikalt
Matromarine66002-12Sealed Beam40 - 6036070Ø 130 mm220 med mer2350 kr
Jabsco135 RCSealed Beam5032075100x155 mm200 med mer2995 kr
Golight2020Glødelampe65370120100x155170 mm2395 kr
HellaTwin BeamGlødelampe2x5536040Ø 130270 mm2281 kr
Jabsco146 RCSealed Beam5036060120x180227 mm8720
kr
GolightStyrkerGlødelampe65370120100x155170 mm4369 kr
VetusZ 50Sealed Beam10036045Ø 130 med mer250 mm4069 kr
Guest Beamer502Glødelampe10035580105x155250 mm
Jabsco15 RCHIDx)45070Ø 130 med mer282 mm25210 kr

Testresultater med en styrke på 3 lux
FabrikatModell Rekkevidde i meter med en styrke på 3 luxLysstrålens bredde ved 150 meterKarakter

Matromarine66002-1213501
Jabsco135 RC15842
Golight202020182
HellaTwin Beam204143
Jabsco 146 RC21073
GolightStyrker21783
VetusZ 50236153
Guest Beamer50226584
Jabsco150 RC470185