utgave nr 8 201

Praktisk: Fra halogen til LED

Du klarer selv å bytte fra halogen-lys til LED-belysning i båten. Det behøver heller ikke å koste så mye.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN

De fleste båtprodusenter har nå gått over til LED-belysning i nye båter. Disse lampene er blitt bedre og gir behageligere lys, og LED-lamper er blitt mye rimeligere. Selvfølgelig er også at utvalget blitt atskillig større enn det var for et par år siden. Lampene avgir minimal varme og de er nesten evigvarende – brenntid minst 20 tusen timer. LED-lampene tåler rystelser og er mer fleksibel når det gjelder spenning. All den stund at de bare bruker om lag en tiendedel av strømmen kan man dessuten gå ned på ledningstverrsnittet.

  

De fleste som har en litt tilårskommen båt har fortsatt halogen-belysning eller glødelamper om bord. Vi viser deg hvordan du enkelt kan bytte lamper eller konvertere eksisterende lamper til LED.

Nye typer LED

LED står for Light Emitting Diode. Det kalles også diodelys. Teknikken er ikke ny, men det er først de siste årene diodebelysningen har nådd allmennheten. De første generasjoner LED-belysning ga et ganske ubehagelig, kald og blått lys. Effekten var heller ikke så god at de fullt ut kunne erstatte halogen-belysning. Dette har gjort at mange har vært skeptiske til å gå over til LED. Utviklingen har skjedd raskt og mange av dagens lamper med LED gir faktisk bedre lys enn halogen. Det nyeste innen LED er det som kalles SMD (Surface Mount Device). SMD gir meget bra lys med bedre lysintensitet og spredning. Lystemperaturen* på siste generasjon LED-belysning er tilsvarende den vi opplever med halogen-belysning eller glødelamper. Altså varmere enn tidligere generasjoners LED. SMD teknikken er i dag brukt både i nye lamper, i pærer og i erstatningsinnmater. Vi ser ingen ulemper med å gå over til LED-belysning i båten. Ikke minst siden det er så mye strøm å spare.

LED-pærer

Det enkleste er selvfølgelig å skifte selve pæren. Da er det bare til å nappe ut halogenpæren og sette inn en LED-pære. De fleste lamper er utstyrt med en G4 sokkel. Det er en holder for pærer med to pinner. LED-pærene kommer med pinner for sidekontakt og med pinner for bunnkontakt (på baksiden).

   

  

Første generasjon av slike LED-pærer var ikke spesielt gode. De ga rett og slett dårlig lys. Dagens LED-pærer er mye bedre og det er et stort utvalg av dem. Det må likevel bemerkes at utvalget er adskillig større i katalogene til båtutstyrsforhandlerne enn i hyllene deres. Vi har faktisk hatt litt problemer med å få tak i slike pærer, og vi vet at mange har bestilt dem fra utenlandske nettbutikker. I LED-pærene sitter det mange små dioder på et brett, gjerne fra 6-21 dioder. SMD-pærer vanligvis 6-9 dioder. Samlet gir de godt lys og trekker gjerne mellom 1,0 og 2,4 watt. De vil gi en lysmengde som tilsvarer en halogenlampe på mellom 8 watt og 18 watt. Vær oppmerksom på at de kommer med ulik diameter, gjerne mellom 22 og 35 millimeter. Kontroller hvor stor pære du har plass til i din lampe før du kjøper. Generelt har pærene med stor diameter større effekt, med flere dioder.

 

Prismessig ligger LED-pærer på fra cirka 85 kroner til 200 kroner. Vi vil advare mot de aller rimeligste, som ikke bare gir dårlig lys, men også kan virke forstyrrende på annen elektronikk – for eksempel VHF. Selv om LED-pærene er blitt mye bedre, er det likevel ikke alltid de gir et fullgodt lys. Dette har sammenheng med lampenes konstruksjon. Ofte skygger brettet diodene sitter på for reflektoren i lampen. LED-pærer kommer også med andre sokler og i dag finnes det erstatningspærer nesten uansett hvilken lampe du har. Også lanterner.

Ny innmat

Svenske Båtsystem lager de anerkjente Frilight lampene. Disse brukes av veldig mange båtprodusenter og sitter i tusenvis av båter. Den mest brukte lampen fra Frilight er modell Nova. En lampe som vanligvis er innfelt, og som kommer med eller uten innebygget bryter. I dag kommer den både med 10 watt halogenpære og med SMD LED. Tidligere også med ”tradisjonell” LED. Har du en slik lampe med halogen er det lett å bygge dem om til LED-lampe. Det finne ombygningssett både med tradisjonelle LED-dioder og med SMD LED. De trekker henholdsvis 1 watt og 1,66 watt og gir lysutbytte tilsvarende halogenlamper på 5 watt og 15 watt. Førstnevnte kan brukes i en rekke forskjellige lamper fra Båtsystem/Frilight. Denne leveres i 2-pakning til en pris av kr 334,-. Det er godt beskrevet i bruksanvisning hvordan du setter innmaten inn i de ulike lampene. Den kraftigste selges for kr 178,-. Med slik innmat blir en ombygget Nova lampe helt identisk med en kjøpt som SMD LED.

  

Selve ombyggingen er svært enkel. Man skrur løs eksisterende lampe og kobler fra tilkoblingsledninger. Den gamle innmaten med halogen-pære tas ut. Noe som gjøres lett med et tynt skrujern. Deretter ”klikkes” ny innmat på plass. Om lampen du har er uten bryter er det så bare å montere lampen med ny mat igjen. Det hele tar bare noen minutter. Om den gamle lampen er med innebygget bryter må det gjøres en enkel omkobling. Bruk en avbitertang og klipp ledningen som går inn til pæreholderen, slik at det står igjen to ledninger ut fra bryteren. La de være så lange som mulig. Den ene ledningen ut fra den nye innsatsen klippes kortere og kobles sammen med ene ledningen til bryteren. Koblingen kan gjøres med lodding eller ved å bruke skjøtehylse eller koblingsklemme (sukkerbit). LED-innsatsen har elektroniske komponenter og du skal være varsom om du lodder. Sterk varme kan ødelegge elektronikken. Bruk gjerne en spisstang til å holde loddepunktet, da ledes varmen bort. Etter lodding isoleres koblingspunktet med teip eller krympestrømpe. Den andre ledningen fra bryteren og andre ledningen fra innsatsen kobles så til strøm – og se det ble LED-lys. De fleste LED-lamper er avhengig av at pluss- og minuspoler er kobles rett. Ledningene fra lampene er derfor normalt røde (pluss) og svarte (minus). Ved feilkobling vil de ikke virke. Da må du snu polene. Frilight sine lamper og innsatser er imidlertid utstyrt med en diodebro som gjør at de ikke er avhengig av å bli koblet mot rette poler. Alle ledningene er derfor hvite.

 

Nye lamper

Det aller beste er selvfølgelig å skifte hele lampen, i alle fall om alternativet er bruk av LED-pære. Da får du en lampe som er designet som LED-lampe. Holder vi oss til Frilight Nova-lampe koster de i dag kr 240,- uten bryter og kr 275,- med bryter, i hvit utførelse. Noen få kroner mer i gull eller krom. Alternativt kan de nå leveres med touch-sensor. Noe som innebærer at lampen både slås av/på og kan dimmes ved å berøre lampeglasset. De har også en svak ledelampe som gjør det lett å finne lampen om det er mørkt i rommet. Nova TouchLink leveres i gull eller krom til en pris av kr 439,-. Selv om disse lampene har vært en stund i katalogene har det ikke lykkes oss å få tak i dem, men vi har sett dem på båtmesse. De nye SMD LED Nova lampene har et forbruk på 1,66 watt, men lysutbyttet er tilsvarende halogen-belysning på 15 watt. Skifter du fra Nova halogenlampe til Nova LED vil du altså få 50 % mer lys. Synes du lyset er for kraftig kan du montere en lysdemper.

Å skifte lampene er uhyre enkelt. Det er bare å skru løs den gamle, løsne tilkoblingsledninger og sette inn den nye. Det er gjort på noen minutter og du krever ingen fagkompetanse.

 

Enkelt å skifte

Om du har andre lamper enn Frilight er utvalget av LED-lamper i dag så stort at du helt sikkert vil finne en lampe som kan erstatte den du har. Det er også mye å vinne på å skifte andre lamper, som leselamper på lugarer og kartlampe til LED.

  

Stort sett er det helt uproblematisk å skifte dem. Eventuelt finne en LED-pære som passer. Alle båtutstyrsbutikker har et velassortert utvalg av LED-lamper. Biltema har også utvidet sitt utvalg av LED-lamper for båt kraftig. Selv skiftet vi, foruten å bygge om eller skifte samtlige lamper i tak, leselamper på lugarene. På lugarene er det lett å glemme å slå av lyset, eller man sovner med lyset på. Det kan derfor være mye å spare på å bytte lamper her. I to gjestelugarer valgte vi kartlamper som også har rød nattbelysning. I tillegg lamper fra Biltema. Disse har to kraftige power-LED og linser som forsterker lyset. Kommer også i utgave med 1 stk power-Led, trekker henholdsvis 1 og 2 watt. Power-LED har én kraftig diode i stedet for flere små. I hovedlugaren valgte vi litt eksklusive lamper fra Frensch. Disse har touch-sensor og innebygget dimmer. Det vil si at du betjener lampen ved å berøre lysdioden i midten. Denne lyser svakt også når lampen er slått av, slik at det er lett å finne den i mørket. French F-4 Task Light kommer med arm i forskjellige lengder og i ulike utførelser, svart, krom, gull og så videre. Du får nok ikke tak i hele utvalget i Norge. Vi kjøpte dem fra O.A. Solhaug as i Trondheim, og betalte kr 1.280,- per stykk. Litt dyrt, men så har de et prisbelønnet design.

 

Dimmere

Husk at dersom du har dimmer på de gamle halogenlampene, så kan ikke denne brukes til LED-lampene. Du må i så fall skifte dimmer. Noe som er helt ukomplisert. Du tar bare ut den gamle og setter inn en ny beregnet for LED. Ny dimmer koster normalt 3-400 kroner. Norske Java Sea har dimmere som enkelt kan programmeres for halogen eller LED. Dog må det være enten det ene eller andre. Java Sea sine lysdempere leveres enten med vanlig frontpanel i størrelse 60 x 60 millimeter eller for skjult monteres. I sistnevnte utgave betjenes dimmingen med en enkel fjærbelastet trykkbryter, for eksempel en Carling-bryter Prisene er henholdsvis kr 349,- og kr 429,-. Vi har opplevd at de nye SMD LED lampene rett og slett kan gi litt mye lys. Det er derfor greit å kunne ha muligheten for å dempe dem.

 

Hvor mye sparer du

LED bruker cirka 10 prosent av strømmen en halogenlampe. For å få like godt lysutbytte er tallet rundt 15 prosent. Har vi 6 stk lamper i salongen og 2 stk lamper på i lugaren blir regnestykket (om vi beregner at lampene står på i 5 timer):

Med halogen: samlet 80 watt

 

= 6,66 A x 5 timer = 33,3 amperetimer (Ah)

Med LED: samlet 12 watt = 1,0 A x 5 timer = 5,0 amperetimer (Ah)

Besparelsen er altså 28,3 amperetimer (ved 12 volt).

 

Hva du trenger

Arbeidet er meget enkelt, og du trenger ikke fagkompetanse. Gjør likevel alltid arbeidet ordentlig og sørg for at alle koblinger er skikkelige. Ha litt ekstra ledning, koblingsklemmer, buntebånd og krympestrømpe liggende. Av verktøy trenger du vanlig håndverktøy for elektrisk arbeider; utvalg skrujern, avbitertang, spisstang og avisoleringstang. Et multimeter som viser spenning er alltid greit å ha.

 

 

* Fargetemperaturen måles i Kelvin (K), og beskriver fargen på lyset. Varmhvitt, rundt 3200 K, gir et behagelig lys. Halogen har en fargetemperatur rundt dette.

Varmhvitt lys er 0-3300 Kelvin

Kaldhvitt lys er 3300-5000 Kelvin

Dagslys er fra 5000 Kelvin