Duell Targa 31 - Nord Star Patrol 31

Til forveksling ulike

Targa 31 og Nord Star Patrol 31 er to forbløffende like båter. Én ble utviklet etter den andre, men er ikke nødvendigvis en kopi. Begge har sine fortrinn. Oppgaven blir å sammenligne ulike løsninger.

Publisert Sist oppdatert

I denne sammenligningstesten har vi tatt for oss to nære konkurrenter. Store, planende hyttebåter er skreddersydd for vårt nordiske kystklima. Targaen ble kjørt fra Kragerø over Rakke til Oslo med innlagt overnatting. Den andre tur-retur Oslo-Fredrikstad i kulling og strømsjø. Vi overnattet i begge båtene. De fremstår begge som finske høykvalitetsbåter, og viser gode ytelser under krevende forhold. Til forveksling er de temmelig like, men forskjellene er også ganske store, særlig i interiørløsninger.
Finske Botnia Marin AB lanserte sin første Targa-modell i 1976. Den var 23 fot, hadde midtmontert styrhus og walkaround-løsning, noe som gjorde at den stilte seg litt på siden av den finsk-svenske "bakladdar"-tradisjonen: båter med et lite styrhus helt akter. Gjennom de 28 årene som har gått siden den første Targaen kom på markedet, har konstruktøren Johan Carpelan gjort en betydelig jobb for å videreutvikle sitt Targa-konsept og bakt erfaringene inn i en rekke modeller fra 23 til 37 fot. 31-foteren som vi har testet, ble lansert i 1997.
Bak Nord Star-båtene står Linex Boat Oy med Ollie Lindquist som eier og faren Rude Lindquist som hoveddesigner. Linex Boat Oy er et av Finlands eldste verft, etablert for over 80 år siden. Etter flere tiår med blant annet livbåtproduksjon, utviklet Linex Nord Star Patrol 24 i 1999, og tok frem storesøster Nord Star Patrol 31 i 2003. Flere modeller er på beddingen.
Kan man kalle Nord Star Patrol 31 en kopi av Targa 31? Spørsmålet har blitt reist flere ganger. Det er ingen tvil om at Targa-konseptet er basert på en original idé som nærmest har blitt skoleskapende for sin klasse. Targaen er ikke lenger bare båtene, men også et mer allment begrep. Ingen har imidlertid patent på konseptet, og i den forstand kan knapt Nord Star Patrol 31 kalles en kopi. Snarere en båt sterkt inspirert av sin finske sjelevenn Targa 31. Når du som båtkjøper skal velge en av dem, er det interessant å vie forskjellene større oppmerksomhet enn likhetene. Selv om prisen er forskjellig, er begge gode båter.

Targa 31

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER