utgave nr 5 2009

Test: Garmin Colorado 300 - Best på land

Når Garmin lanserer en oppfølger til de kjente GPSmap 60C og GPSmap 76C, er det grunn til forventninger. Men klarer den å innfri? Vi usikre på det.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: TERJE BØLSTAD

Colorado 300 har en relativt stor og tydelig fargeskjerm, som synes spesielt godt i direkte sollys. En gummiert bakside gjør at den sitter godt i hånden. I motsetning til de fleste andre håndholdte navigatorer, har denne GPSen bare noen få knapper. Den store runde knappen på toppen kan både trykkes på, vippes i alle retninger, og rulles begge veier. Defor har den fått det betegnende navnet ”Roch ’n Roll”. Denne knappen brukes blant annet for å velge i menyer. Den er også spesielt nyttig for å endre skala på kartbildet (zoom’e inn og ut) på en meget enkel måte. De to mindre knappene på hver side har forskjellige funksjoner i forskjellige skjermbilder. GPSen har de fleste ønskelige tilkoplingsmuligheter. Colorado finnes i flere modeller. Colorado 300 er den eneste aktuelle for norske forhold.

SNARVEIER: Med rulle-hjulet kan man velge snarveie til ønsket funksjon. Her velges ”Hvor skal du?”.

BAKSIDEN: Under det vanntette dekslet ligger de to batteriene. Lukkemekanismen er av et solid metall.

SD-KORT: Minnekort med elektroniske kart kan settes inn nederst, under bakside-dekslet.

TILKOPLINGER: Under et gummideksel på toppen finner man kontakt for ekstern antenne og USB-kontakt for kopling til PC.

OVER SJØ OG LAND
Colorado 300 er laget for å kunne benyttes både på sjøen, på tur i skog og hei, og i bilen. Forskjellige typer elektroniske kart – for et enkelte formål – kan kjøpes til GPSen. For friluftsbruk finnes topografiske kart, og for landveien kan du kjøpe Garmins ”turn-by-turn” veikart. De kan hjelpe deg til å finne frem til enhver adresse, og vise deg korteste vei du kan kjøre dit. I hvert gatekryss forteller den deg om du skal svinge til høyre eller venstre. Det innebygde kompasset og barometer/høydemåleren er spesielt egnet for bruk i skogen og på fjellet. På sjøen vet vi jo hvor høyt vi befinner oss! Både kompass og barometer må kalibreres for hvert batteriskifte – hvilket er ganske ofte. I denne testen har vi konsentrert oss om bruk av GPSen på sjøen.

KOMPASS-SIDEN: Den røde pilen viser retningen man skal gå (seile) til neste kurspunkt. I tall-feltene over kan det vises ønsket (programmerbar) informasjon, som fart, avstand til neste (kurspunkt), og så videre.

TRIP-SIDEN: På denne siden kan det vises ønskede data med forskjellige tall-størrelser.

ENKEL Å BRUKE


Colorado 300 har ”alt”. Det er så mange funksjoner at det nesten blir i meste laget. Det kan ta litt tid å lære seg å beherske det hele. Men det meste av det man trenger for navigasjonsformål, finnes her. Alle menyer og skjermsider er bygd opp på en måte som gjør denne GPSen til en av de enkleste å bruke. Som på mange andre moderne navigatorer, kan man på enkelte skjermsider velge (eller programmere) hvilke data som skal vises, og enkelte steder også hvor store tall de skal vises med. ”GoTo” heter nå ”Hvor skal du?”. For øvrig har GPSen en mengde av andre mer eller mindre nyttige funksjoner, som for eksempel visning av bilder, alarmklokke, stoppeklokke, tider for jakt og fiske, samt kalkulator. Noen MOB-funksjon eller -tast finnes ikke. GPSen har dessverre en av markedets korteste batterilevetider, spesifisert til 15 timer. Vi klarte riktignok aldri å få noen batterier til å vare lenger enn ca. 8 timer – uten bruk av bakgrunnsbelysningen på skjermen. Andre brukere har rapportert om enda kortere tid.

MANGE MULIGHETER: Colorado 300 har det meste. Her er et utdrag fra snarveier til forskjellige funksjoner.

HVOR SKAL DU?: Du kan velge å gå til blant annet veipunkter, spor, byer og shopping-steder.

SATELLITTSIDE: Finnes fremdeles.

GODE SJØKART


Den viktigste grunnen til at du eventuelt skal velge denne GPSen, er at du planlegger å bruke den sammen med elektroniske kart – som en liten kartplotter. Colorado 300 bruker Garmins egne Bluechart sjøkart. De selges både på ferdigprogrammerte minnebrikker, eller på CD. For folk flest er kjøp på minnebrikke enklest. Da kan bare kartbrikken settes inn i GPSen, uten videre ”dikkedarier”. Kjøper du kart på CD, må de ”låses opp”, og åpnes i PC-programmet MapSource. Deretter kan ønskede kart lastes ned til GPSen. Sammen med sjøkartet følger det en imponerende god database av ”points of interest”, som severdigheter, bøyer og fyr, hoteller, restauranter, sykehus, tog- og buss-stasjoner, etc. Disse er det enkelt å søke i, som for eksempel for å finne de nærmeste ankerplasser. MapSource er et fint og nyttig program som også kan brukes til å overføre kurspunkts, ruter og spor til og fra GPSen. Disse dataene kan også overføres trådløst til andre Colorado GPSer. Colorado har et vesentlig større kartminne enn andre av Garmins GPSer.

KARTSIDE: Typisk sjøkart.

FLY-FOTO: Når man zoomer ut, vises kartene som en slags fly-foto.

NOEN TIMER FORTØYD VED KAI: Skal man tro på sporet GPSen har lagret, har vi ikke ligget helt stille!

KORTFATTET BRUKSANVISNING


Det er interessant å registrere at mens kompleksiteten på Garmins GPSer stadig blir større, blir bruksanvisningene mindre, kortere og enklere. For Colorado følger den dessuten bare med på en CD. Siden det ikke er en trykket bruksanvisning, må du altså ha PC for å kjøpe denne GPSen. Eller få noen med PC til å skrive den ut for deg. I bruksanvisningen er den enkelte funksjon forklart på en kortfattet måte, og etter vår forståelse er det en del som ikke er omtalt i det hele tatt.

De tilfeller av feil i oversettelse fra engelske til norske tekster på skjermen som vi har rapportert om på Garmin GPSer i de senere årene, er fremdeles ikke rettet. De synes bare å ha blitt verre. Det er ikke uten videre mulig å forstå hva betegnelsen kurs betyr. Det kan vises flere kurser på GPSen. Om det står for egen kurs, opprinnelig kurs eller nåværende kurs mot et mål (kurspunkt) er ikke godt å si. Du skal for øvrig jobbe en del for å det hele tatt få vist kurser og kompassretninger i grader på denne GPSen.

I PAKKEN: GPS, PC-kabel, Quick Start Guide, CDer med bruksanvisning og PC-program.

MANGE PROBLEMER


Et av de alvorligste problemene var at GPSen hang seg opp. I testperioden skjedde det flere ganger. Da måtte batteriene tas ut – og settes inn igjen – for å få den til å virke på nytt. Ved tilkopling til MapSource, slo GPSen seg selv stadig – tilsynelatende ukontrollert – av. Etter at vi avinstallerte et Adobe Photoshop program på PCen – som hele tiden insisterte på å forsøke å laste opp alle bildefiler fra GPSen til PCer, syntes dette problemet å bli redusert. Etter at topografiske kart ble lastet ned, låste GPSen seg fullstendig i Demonstrasjons-modus. Det slet vi med i mange dager. En henvendelse til importøren resulterte ikke i noe. Etter en henvendelse til Garmin i USA, fikk vi råd om å sende inn GPSen til dem, for å få den ”låst opp”. Det ville sannsynligvis ha tatt flere uker. Etter mye fikling, klarte vi å løse problemet selv – ved å fjerne de nedlastede kart-filene, via en PC. Kopler du GPSen til PC, synes det som om du må klare deg selv. Som vår erfaring viser, blir det lett problemer, og du finner svært lite om dette i bruksanvisningen. Vær også oppmerksom på at Colorado bare kan koples til PCer med operativsystemet Windows 98 eller nyere. Ingen støtte for Mac.

TILKOPLET TIL PC: GPSens interne mine vises på PC som separate disker, som man kan lese fra og skrive til.

UFERDIG


Mye av dagens elektronikk er avhengig av avansert programvare for å fungere. Som forbrukere burde vi kunne forvente at når varen leveres, er den installerte programvaren ferdig. Det er dessverre ikke alltid tilfellet – og heller ikke når det gjelder denne GPSen. Den vanlige forbruker er sannsynligvis verken interessert i – eller i stand til – å laste ned stadig nye programversjoner fra Internett og installere dem på utstyret han har kjøpt. Har du slike problemer, bør du ta det opp med din forhandler.

TRENGER JEG DEN?


Selv om vi har gjentatt det flere ganger tidligere, kan vi ikke unnlate å si det igjen. Etter vår mening er håndholdte kartplottere bare for spesielt interesserte. I tillegg til at de som regel er dyre, er skjermene små, slik at det kan være vanskelig å se alle kartdetaljene. Dessuten må man ofte zoome mye inn for å få fram alle detaljene, blant annet de minste dybdene. Da mister man lett oversikten over hvor man er i en større sammenheng. Ønsker du en kartplotter, bør du kanskje heller vurdere å anskaffe en stor plotter – med større skjerm – for fast montering. Det er klart at det kan være både morsomt og lettvint å se på en skjerm hvor båten befinner seg til enhver tid. Med en kartplotter har du kjøpt deg mer lettvint navigasjon for en viss pris. Men med tanke på at teknologien kan svikte – og at strømmen om bord kan bli borte – betyr det at du fremdeles må kunne navigere på den gamle måten – om det skulle bli nødvendig. Derfor må du også ha papirkart og et kompass om bord.

SAMMENDRAG


Garmin Colorado 300
Ved kjøp av Colorado følger det med: GPS, hurtigveiledning, karabinkrok, USB-kabel for PC, CD med PC-programmet MapSource og CD med norsk manual.
Ekstrautstyr: Bæreveske, strømledning med sigarett-tenner-plugg, diverse holdere, elektroniske kart, ekstern maritim antenne, pulsmåler, etc.

Pluss:
Enkel å bruke
Praktisk Rock&Roll-knapp
Gode kart
Kan også anvende topografiske- og ”turn-by-turn” veikart
Tilkopling for ekstern antenne
Utvidbart kartminne (med SD-brikke)

Minus:
Kort batteritid
Flyter ikke
Ingen tidsjevning av fart
Ingen MOB-tast (eller –funksjon)
Ingen motorvei-side
Dårlig oversettelse av enkelte skjerm-tekster
Uferdig programvare?
Relativt dyr

FOR MER INFO:
Belanor AS
https://www.belanor.no
https://www.garmin.com