Spennende plotternyhet fra Raymarine

Raymarines helt nye kartplotter e7 har mange nye spennende funksjoner. Blant annet kan den speile plotterbildet på iPad via Wi-fi.

Publisert Sist oppdatert

Av Lars Kristian Larsen

Raymarine har ingen intensjon om å tape kampen om småbåtmarkedet til fordel for Garmin og Navico.
Deres helt nye kartplotter, eller multifunksjonsdisplay, som det så fint heter, byr på spennende nye funksjoner.
Garmin har hatt enorm suksess med sin multifunksjonsplotter 720 og 720s (med innebygget ekkolodd). Den har stort sett vunnet det som er av tester og fått toppkarakterer over alt - også her i Båtmagasinet. Simrad lanserte tidligere i år sin NSS-serie med kartplottere for de mindre båtene. Også den med et genialt enkelt brukergrensesnitt, glimrende skjerm og ny funksjonalitet. Nå utfordrer Raymarine med den splitter nye e7 - en plotter full av funksjoner. Noen helt nye.

Med innebygget Wi-fi

Syvtommeren e7 har en artig funksjon som ingen andre plottere på markedet har. Den har innebygget wi-fi sender som gjør at bildet på plotteren kan speiles trådløst på iPad eller iPhone (4 og nyere). I praksis vil det si at passasjerer kan sitte i salongen og følge med på nettbrettet hvor ferden går i realtid. Dette er mulig gjennom en ny app Raymarine har utviklet. I appen som er utviklet i samarbeid med kartleverandøren Navionics kan man planlegge turen på telefonen eller iPaden hjemmefra og synkronisere med kartplotteren neste gang man er i båten.

I likhet med Simrads NSS-serie kan brukeren komponere oppsettet ved å dra og slippe de ulike funksjonene på ønsket plassering. På den måten kan man lage sin egen meny med de funksjonene man bruker mest. Kartscrollingen er også enkel på grunn av den følsomme berøringsskjermen.

Innebygget ekkolodd

Raymarine e7 finnes også i en D-versjon med innebygget ekkoloddmodul med to ulike frekvenser. Ekkoloddet skal kunne se bunnforholdene ned til 900 meter.
Tilkoblingsmulighetene er mange. I tillegg til den nevnte iPad-funksjonen har e7 også Bluetooth som innebærer at plotteren kan betjenes fra den medfølgende fjernkontrollen. Fjernkontrollen kan brukes til å skifte skjermbilde, bytte musikk osv. Fjernkontrollen kan monteres på rattet eller bæres i ei snor rundt halsen. Musikk fra Apple-enheter kan også styres via skjermen på e7 ved å koble sammen iPod og plotter via bluetooth. Videre kan plotteren tilkobles videokamera eller Raymarines termiske kameraer. Fra touch-skjermen kan man også styre kameraet. Bildet fra kameraet kan vises direkte på iPad via Wi-fi. Motordata, radar, AIS og autopilot kan selvsagt også vises på syvtommeren.
Opp til seks displayer kan kobles sammen, og i tillegg snakker e7 med E- (wide) og G-serien fra Raymarine og kan kobles sammen med disse.


Fjernkontrollen kan festes på rattet, eller henges i en snor rundt halsen.

Visuelt er e7 en god del syvmilssteg penere enn A-serien fra Raymarine, selv om undertegnede mener både Garmin og Simrad gjør akkurat dette bedre. Enheten kan betjenes enten via berøringsskjermen eller knappene på siden. Hybrid touch (berøringsskjerm og knapper) ble introdusert på E wide-serien og gjør at man kan velge å bruke den nye touch-teknologien eller betjene plotteren som i gamle dager, med knappene på høyresiden av displayet. Skjermens oppløsning er på 800 x 480 pixler.

Det antydes at prisen vil havne på rundt 1500 dollar for e7 og 1800 dollar for e7D.

Tekniske data - Raymarine e7

Størrelse i mm (B x H x D) :

226-142-150

Kart:

Navionics

Volt fra-til

: 10.7 - 18.0 V

Strømforbruk i watt:

13.2

Skjerm:

7" LED

Skjermoppløsning:

800 x 480px

Vekt:

2,4 kilo (med innebygget ekkoloddmodul)

Montering:

Brakett eller innfelling

GPS:

48-kanals

Tilkoblinger:

Wifi, Bluetooth, Video inn, SeaTalk/NMEA2000, NMEA0183, Ethernet

Norsk importør:

www.belamarin.no

Mer info

: www.raymarine.com

(08.08.2011)