utgave nr 4 2

Naviger elektronisk

Publisert Sist oppdatert

Naviger elektronisk


Elektroniske sjøkart blir fremtidens navigasjonshjelpemiddel. Papirkartene kan havne i glass og ramme og bli hengt opp som dekorasjoner i maritime hjem om noen år. Målsettingen er at elektroniske kart skal erstatte papirkartene helt. I hvert fall for yrkestrafikken.

Tekst og foto: Lars H. Lindén

De nye PC-baserte kartsystemene krever en moderne PC med minst Windows 95, en bildeskjerm som klarer 256 farger og en liten håndholdt GPS-navigator for å få ned satellittsignalene. Den aller enkleste og absolutt beste måten å benytte dette systemet på i en fritidsbåt, er å kjøpe en bærbar PC som kan kobles til 220-volts nettet og som kan drives med et innebygget batteri. Programvaren til kartsystemene ligger på en - eller flere CD-rom plater som inneholder basisprogrammet og et antall sjøkart over en viss kyststrekning.

Ikke for mindre båter

For mindre fritidsbåter vil det nok gå en stund før man kan legge igjen papirkartene hjemme for godt. Førerplassene er rett og slett ikke utformet for store bildeskjermer som helst bør være montert i le for sjøsprut og regn.
Men til mindre båter finnes det i dag en rekke bra kartplottere til hyggelige priser. Alle er bygget for maritimt miljø, for 12-volt og med både maskinvare, programmer og GPS-mottager i samme enhet. De billigste koster ca. 7.000 kroner i dag med sort/hvitt-skjerm, og for ca. 18.000 kroner får man en grei fargeplotter med alle tenkelige finesser. Se forøvrig vår test i nr. 12/99 der vi testet 10 kartplottere med bildeskjermer i størrelsen mellom 6 og 10 tommer.

Elektroniske sjøkart

Vi skiller mellom analoge og elektroniske sjøkart. De analoge er de gamle papirkartene, mens de elektroniske er som navnet tilsier, lagret elektronisk. Men for å komplisere ytterligere, deler man opp de elektroniske kartene i vektoriserte kart og rasterkart. De mindre kartplotterne som er nevnt i avsnittet foran, benytter utelukkende vektoriserte (digitale) kart.
Kartene er bygget opp elektronisk fra bunnen av, og fordelen med slike kart er at man kan dele opp informasjonen i ulike sjikt, slik at man kan gå inn i plotterens meny og ta bort forskjellige sjikt for å få et renere bilde. For eksempel kan man ta bort alle dybdekoter som er mer enn 5 meter, man kan fjerne all informasjon som ligger på land, eller man kan velge å vise f.eks. bare de fyrsektorer som viser rødt.
Ulempen ved de vektoriserte kartene er at de ikke har samme detaljrikdom når man zoomer inn på mindre områder, og små øyer med runde former kan vises som rektangulære og kantete. Dette, sammen med at mange av plotterne har små bildeskjermer på 6-7 tommer, gjør at det kan være vanskelig å følge med og identifisere øyer og landskap om ikke papirkartene blir brukt som supplement.

Rasterkart

Rasterkartene er eksakte kopier av papirkartene. Man har som regel scannet papirkartene og lagret dem elektronisk. Det gjør at man får med all detaljrikdommen som finnes i papirkartene, og det er mye enklere å kjenne seg igjen, slik at man ikke er avhengig av papirkartene. Men rasterkartene krever et stort minne som gjør at de mindre kartplotterne ikke klarer oppgaven.

Test med plotter og PC

Vi har gjort en sammenligningstest mellom en kartplotter og et PC-system. Begge ble montert i en Aquador 22 HT som har en generøs navigasjonsplass foran rattet. Som representant for karplotterne valgte vi Garmin 225 som har en 7 tommers fargeskjerm og som koster ca. 18.000 kroner med GPS-antenne.
Som representant for et PC-system valgte vi en bærbar Hewlett Packard Omnibook 4150 med en 14 tommers fargeskjerm, innebygget oppladbart batteri og et Windows 98 operativsystem. For å få ned GPS-signalene, kompletterte vi PC-en med en håndholdt Magellan GPS 320. I PC-en lastet vi inn sjøkartprogrammet MaxSea der basisprogrammet koster ca. 6.000 kroner og en pakke med 30 sjøkart til en pris av ca. 4.000 kroner.

Perfekt kartbilde

Den bærbare PC-en ga det klart beste kartbildet, men Garmin 225 er betydelig mer brukervennlig. Dette er vårt hovedinntrykk etter en dags kjøring i skjærgården. Den store fordelen med PC-en er at man kjenner sjøkartformatet og det bilde man ser. Papirkart virket helt overflødig bortsett fra under den aller første planleggingen av kjøreruten. MaxSea har nemlig såkalte sømløse eller flytende overganger mellom kartsidene. Man behøver ikke klikke seg fra fra et kart til et annet, noe som også er en fordel om man har PC-en plassert ved et navigasjonsbord annet sted ombord og kun en skjerm foran seg på førerplass.

Logiske knapper

Programvaren i de mindre plotterne er helt og holdent bygget opp av sømløse kart, og her kan hvert enkelt kart forminskes eller forstørres flere ganger uten at kystlinjer og dybdekoter "revner". Men den største fordelen med de mindre plotterne av typen Garmin 225, Shipmate 32, Magellan NAV 6510 og Raytheon Raychart 520 som vi hadde med i desembertesten, er at mengder av viktige funksjoner kan nås ved hjelp av et knappetrykk på frontpanelet. Det gjelder zooming, skifte mellom kartdata og navigasjonsdata, sentrering av båtens posisjon i bildet og ikke minst lys- og kontrastfunksjoner.
På PC-en blir det litt mer komplisert om man samtidig skal styre båten. Her må man nemlig lete opp de forskjellige menyene via musen eller pekere på PC-ens tastatur, eller via forskjellige hurtigtastkombinasjoner.

Stor prisforskjell

En kartplotter som Garmin 225 med en 7 tommers fargeskjerm og GPS-antenne koster komplett ca. 18.000 kroner. I tillegg kommer kartene. En bærbar PC i laveste prisklasse som f.eks. Best 5150 med innebygget CD-rom spiller, 12 tommers fargeskjerm og med Windows 98 koster ca. 14.000 kroner. I tillegg kommer en enkel GPS-navigator til drøyt 1.500 kroner og et kartprogram som f.eks MaxSea til kr. 6.000 eks. kart.
Det finnes flere andre kartsystemer, f.eks Fugawi, Ozi Explorer, de norske Olex og TelChart og SeaPro 2000 eller WinGPS Pro, for å nevne noen. Prisene på de forskjellige programmene varierer voldsomt, fra ca. 600 kroner for OZI Explorer som kan lastes ned fra Internett på denne adressen: https://www.oziexplorer.com/ til over 40.000 kroner for andre programmer.
I Ozi Explorer må du imidlertid scanne kartene dine selv, eller kjøpe dem på CD-rom fra andre leverandører. Billigste løsning vil imidlertid komme på ca. 16.000 kroner. Da har vi valgt en meget enkel PC , og ingen kart. Går man opp til en totalløsning på ca. 30.000 kroner, har man en bra pakke med kart og det hele, og dessuten en hjemme-PC som kan brukes til andre ting.

1
ENKELT: For å kunne ta ned satellittsignalene til en PC, er det tilstrekkelig med en liten, håndholdt GPS som denne Magellan 320 pluss en kabel mellom PC-en og GPS-en.

2.
SIKRING: Noen av PC-programmene kommer med en kopieringsbeskyttelse, en slags kontakt som plasseres i en av de ledige portene på baksiden av PC-en.

3.
LIKT: Båtens posisjon og kjølvannsstripe (Track-log) vises på samme måte både i kartplotterne og i PC-programmene. Her som en rød båt med stevnen i riktig retning og en rød linje som viser kjølvannsstripen.

4
FINESSE: En "motorvei" som indikerer retningen man skal kjøre i finnes på de fleste PC-programmer. En finesse som forenkler ferden mellom to kurspunkter. Her ligger den oppe som en liten rute i det nedre, venstre hjørnet av skjermen, og man kan samtidig følge med på sjøkartet, takket være den store skjermen. Kartplotternes små skjermer klarer ikke dette, så her må man enten velge mellom sjakart eller "motorvei".

6
DIMT: I noen programmer, som f.eks. MaxSea, kan man dimme bildet. En stor fordel når man kjører i mørket.

7
ZOOM: Kartbildene kan forstørres eller forminskes, både i PC-programmene og i kartplotterne. Kartplotterne har den fordel at man kan zoome inn på for eksempel et smalt sund, og likevel bevare skarpheten i strandkonturene, mens PC-kartene er scannede papirkart som ikke tåler samme forstørrelse uten å "sprekke" opp i konturene. Bildet til venstre viser originalformatet på kartet, mens bildet til høyre er samme kart forminsket ett trinn. Her ser man tydelig at passasjen sør for Kodjupet ikke blir tilstrekkelig tydelig ved innzooming.

8
GARMIN 225: Denne ble best i vår test i desember og var representant for kartplotterne i denne sammenligningstesten med PC-systemene. Garmin 225 har en 7 tommers fargeskjerm og en innebygd GPS-mottager. Den utstyres med småsjøkart-kassetter av typen G-chart som bygger på Navionics system. Kartutvalget er foreløpig begrenset for norske farvann.

9
UTSTYRET: To forskjellige kartsystemer ble montert opp i testbåten, en Aquador 22 HT. Kartplotteren Garmin 225 med en 7 tommers fargeskjerm til venstre og en bærbar PC fra Hewlett Packard (HP) med en 14 tommers fargeskjerm til høyre.

Rammesak:

Pluss og minus

Kartplottere:

+bra format
+tilpasset maritimt miljø
+bra priser
+ett-trykks funksjonsknapper
-mindre minnekapasitet hvilket gir dårligere detaljrikdom
-små bildeskjermer
-kan kun benytte vektoriserte kart

PC

+har bedre minne, flere detaljer kan vises
+noen programmer klarer både vektoriserte kart og rasterkart
+store og tydelige fargeskjermer
+kan ha flere navigasjonsvinduer oppe samtidig
-tar stor plass på navigasjonsbordet
-må beskyttes mot fuktighet
-savner ett-trykks funksjonsknapper i stedet for musebruk

MaxSea
Programmet for fritidsbåter koster 6.400 kroner. Da er en såkalt optoisolert kobler inkludert (en sikringsboks for PC'en som forhindrer at GPS'en skal "slå ut" PC'en). Man kan benytte mange forskjellige kartsystemer, blant annet C-maps CF 93 og CF 95 og Navionics (Lifechart). Forøvrig de samme kartsystemene som benyttes av fiskeflåten. Vektoriserte kart koster ca. 200 kroner pr. kart tilsvarende ett sjøkart.

Norsk agent: AL Navy. tlf: 67 12 53 03 eller https://www.navy.no/

Navmaster
Program for PC som tidligere het PC Wayplanner. Programmet klarer både vektoriserte og rasterkart. Programmet koster 8.400 kroner, og en sats med sjøkart koster 3.900 kroner.
Opplysninger: Lyth AB, Sverige. Tlf: 00468-621 02 60 eller https://www.lyth.se/ eller https://www.pcmaritime.co.uk/

Sea Pro
Program for PC. Minimuskrav Windows 95/NT4.
Programmet klarer både rastrerte og vektoriserte sjøkart. Kartene er sømløse på skjermen. Fullversjon av basisprogrammet koster kr. 5.900,- , men man kan få en enklere versjon med færre finesser for kr. 995,-. Kartene leveres i pakker der f.eks. hele Skagerrak koster 4.800 kroner. Sea Pro finnes også i profesjonelle versjoner for yrkestrafikken.

Opplysninger: Euronav AS. tlf: 22 73 25 80

Navi Sailor Tsunamis
Program for PC som ble lansert allerede i 1990. Programmet er tilpasset vektoriserte kart, og kartene er sømløse. Mulighet for nattlys på skjermen. Det finnes to system, Coastal (kystversjon) og Offshore (havgående). Det førstnevnte for fritidsbåter til en pris av 8.875 kroner for selve programmet og 5.625 for ca. 20 sjøkart.

Opplysninger: https://www.transas.de/yacht.htm

dKart

Norsk agent: Sailor Norge AS. tlf: 23 06 93 40 eller https://www.sailor.no/

Fugawi
PC program for rasterkart som man også kan scanne inn via hjemme-scanneren. Kartprogrammet koster kr. 1.595,-. Kartene koster kr. 285,- pr. sjøkart. Svenske og danske karter kan kjøpes i pakke. Tillegg for CD-rom plate: Kr. 95,- samt tillegg for pakking og oppkrav kr. 99,-.
Opplysninger: Ja-Tronic AS. Tlf: 333 91 888 eller https://bedrift.kvalito.no/~ja-tronic/

Ozi Explorer
Dette er også et PC-program for rasterkart på samme måte som Fugawi. Kan lastes ned fra Internett som shareware-program på følgende adresse: https://www.oziexplorer.com/

Olex
Dette er et norskutviklet kartsystem som baserer seg på Linux-plattformen i PC-verdenen. Programmet er meget avansert, og kan kobles til ekkolodd og GPS, og med de siste vektorkartene fra Statens Kartverk, Sjøkartverket, eller C-Map, får man et tredimensjonalt navigasjonsbilde. En enklere versjon for fritidsbåt er under utarbeidelse, for dette systemet er veldig dyrt, ca. 37.000 kroner. Til gjengjeld er kartene forholdsvis billige, ca. 123 kroner pr. stk. Se forøvrig vår artikkel fra nr. 5/99 som du også kan finne på denne internettadressen: https://www.baat.aller.no/baatweb/bm.nsf/c1256236002f43e88025622e0041c8a0/83d0307698807b3ac1256790004d7831?OpenDocument

Forhandler for Olex er Belamarin AS. Tlf: 69 26 46 00 . Opplysninger også på: https://www.belamarin.no/Olex/Olex.htm

TelChart Lite
Dette er også et norsk kartsystem som er utviklet av Telco på Tjøme. Systemet baserer seg på scannede sjøkart, såkalte rasterkart. Det er et sømløst kartsystem som kan benyttes på PC. Programmet koster kr. 5.166,- og kartene kan kjøpes i bolker som låses opp fra CD-romplata ved hjelp av koder som man får når man betaler. En kartpakke fra svenskegrensen til Lindesnes koster 3.788 kroner.
Opplysninger: Furuno Norge AS. tlf: 70 10 29 50 eller https://www.furuno.no/