TV i feriebåten

Mange båtentusiaster ønsker å få med seg favorittseriene sine i sommerferien også. Nå er muligheten absolutt til stede. Det digitale bakkenettet dekker så å si hele kysten, selv om enkelte uthavner kan ha dødsoner.

Publisert Sist oppdatert

Tekst og foto: Jens-Petter Gjelseth

Ni av 10 kan med enkle grep installere og motta signaler med digitale tv-bilder. Enten kan du se tv i båten, eller du kan ta det med deg utstyret på land og se tv der. Det du trenger for å ta inn RiksTV er en digital mottaker og en tv.
- Flere av RiksTVs mottakere går på 12 volt, forteller salgs- og markedsdirektør Christian Birkeland. Han er selv lidenskaplig båtentusiast og er gjennom hele sommeren å se i sin godt utstyrte Bavaria 37.
- Man behøver slett ikke ha stor båt for å få dette til å fungere, sier Birkeland. I dag får man flate tv-skjermer helt ned i 14 tommer. Er man så heldig at man kan legge til å få strømtilførsel, skal dette være greit å montere. Selv benytter han en LCD-skjerm kjøpt hos Seatronic i Moss med integrert DVD-spiller, 12V spenning og lavt strømforbruk. Den er koblet til via SCART-kabel med en Grundig basismottaker for digital-TV med 12V-kit.
- Kan RiksTVs mottakere brukes på 12 volt strømforsyning?
- Flere av basismottakerne som er godkjente for RiksTV vil fungere i hytter, båter og campingvogner med 12 volt strømforsyning. Minst en produsent reklamerer også med at såkalte IDTV-er i løpet av sommeren 2009 vil være klare for 12 volt. (IDTV er tv-er der digitalmottakeren er innebygget i flatskjermen, og tar nesten ingen plass). Også noen av de mer avanserte mottakerne er klargjorte for 12 volt. Det gjelder enkelte PVR-mottakere (der du kan stoppe og spole og gjøre opptak) og det gjelder noen av de såkalte MHP-mottakerene (mottakere der du bl.a. kan se digital tekst-tv).

- Kan man gjøre opptak i båten?
- Ja – men da er du avhengig av at båten ligger stille og at du har kontinuerlige signaler.En av fordelene med RiksTV er jo at du kan ta med deg mottaker og abonnement hjemmefra dersom du ikke benytter deg av vår rabattording på abonnement. Er noen av familiemedlemmene igjen hjemme, er det ikke alltid like populært å ta med tv-tilbudet i båten, men det ordnes enkelt med vår rabattordning og en ekstra mottaker eller et månedskort.
- Hva skal man passe spesielt på?
- Riktig antenne er viktig (se egen artikkel). Når man er i båt er det ofte slik at det er trangere om plassen en hjemme. TV-utstyret flyttes kanskje mer også. Derfor er det viktig at du alltid dobbeltsjekker om kablene (scart eller HDMI og antennekabel) sitter riktig. Det kan være nok til at signalet uteblir innimellom.
- Veldig mye annet er det ikke å passe på. Men er båten i fart, er teknologien foreløpig ikke så avansert at vi kan garantere stabilt mottak. Om dette kommer, slik som man i dag for eksempel hører radio i bil, gjenstår å se. Når det gjelder teknologiske fremskritt går jo det meste rimelig fort, sier Christian Birkeland..

UFO for snekke og cabincruiser


Dersom du ønsker å se tv i båten er det mange forskjellige mottakere å velge blant, men i følge ekspertene er det bare én antenne som duger – den såkalte ufoen.
- Dette er en antenne som er liten, som kan males i båtens farger – og som tar inn signaler fra alle kanter, sier Eigil Gjelsvik, spesialist på dekning og antenner i RiksTV.
Han har følgende råd:
- Monter antennen slik at det er minst mulig fysiske hindringer i veien – og monter den selvfølgelig utendørs. Et tips om du ikke vil ha antennen synlig hele tiden, er kanskje å finne et sted hvor du kan bruke borrelås, eller en brakett som enkelt gjør at du kan montere og demontere antennen etter behov.
Har du mast på båten, er det et bra sted å plassere den.
Så man kan ikke bruke en retningsbestemt antenne slik man har på veggen hjemme?
Nei – da må du være avhengig av at båten ligger helt stille. Det skal i dette tilfelle veldig lite til før båten vri seg vekk fra senderen, noe som gir mindre stabile signaler..
- Hvordan er dekningen langs kysten?
- Hele sørlandskysten fra Risør til Lindesnes har veldig bra dekning, det samme er tilfelle med Hvaler og områdene omkring.
- Er det noen steder der man skal være spesielt oppmerksomme på at dekningen kan variere?
Nær land under for eksempel en knaus, vil det muligens være variable signaler. Vær OBS på dette når du legger til – dersom dere ønsker å se tv i båten. Følgende steder skal du sjekke dekningen litt ekstra: Svelvik, Drøbaksundet, Son og Moss, Innerst i skjærgården Stavern – Kragerø, sørvest-landet mellom Lista og Egersund, Osen (Nord-Trøndelag), Salten, samt deler av Finnmarkskysten.
Har du andre gode tips?
UFO-antennen tåler selvfølgelig både vær og vind, men et lite tips kan jo være at den vaskes (slik at salt fjernes) når båten tas på land om høsten.
Må man skifte til forskjellige sendere på en båttur?
Signalene sendes fra forskjellig sendere over hele landet. Mister du signalene etter å ha forflyttet deg eller seilt noen mil gjør nytt manuelt kanalsøk for å finne en sterkere sender.