GOD FEIRING: Stort St.Hans bål i strandkanten, mange tilskuere og yrende båtliv. Ormøya, Oslo. Illustrasjonsfoto: © Bjørn Rørslett /NTB-Scanpix/ Samfoto

Klart for båtfolkets 17. mai

Sankthansaften er båtfolkets jul og 17. mai på én gang. Akkurat nå krysser de mange arrangører av små og store arrangementer fingre for at værgudene må være på deres side. I følge meteorologene er de ikke det, men de har som kjent tatt feil før.

Publisert Sist oppdatert

Også i år samarbeider TV2 med Redningsselskapet om direktesending fra Vollen i Asker.

 «Sankthans – sommerkveld med redningsskøyta» er TV2s startskudd på sommeren, og en markering av Redningsselskapets arbeid for et tryggere båtliv langs kysten.

VOLLEN: Guri Solberg i TV2 og Rikke Lind i Redningsselskapet gleder seg til kveldens direktesending fra Vollen i Asker. Foto: Redningsselskapet.

TV2s Guri Solberg skal lede årets Sankthans-feiring fra Vollen i Asker.

"Gleder meg unormalt mye"

- Jeg gleder meg unormalt mye til denne kvelden. Vi venter tusenvis av mennesker og mange sankthans-pyntede båter til denne folkefesten. Jeg er spent, og veldig glad for å være med på dette, sier programleder Guri Solberg i TV 2.

OSLOFJORDEN 1971: Båter med festglade mennesker ligger tett i tett i Middagsbukta i 1971. De to båtene nærmest heter Baccus og Bonsky, og det sier vel en del om stemningen ombord. Foto: Thorberg / NTB / Scanpix.

God musikk og lille Elias

– Det blir god musikk, kjente artister,

 sankthansbål og den lille redningsskøyta Elias inviterer de yngste om bord fra kl. 17 til 21. Vi håper mange vil feire sankthans med oss, sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet (RS).

Sommersolverv

Vet du hvorfor vi feirer Sankthansaften? Egentlig er det til mine om døperen Johannes, men når dagen sammenfaller med midtsommer og sommersolverv er det hovedgrunnen til at vi tenner båt og pynter båter og tillater oss en aldri så liten feiring. Jonsok er egentlig 24, juni, men akkurat som julaften, foregriper vi begivenhetenes gang og bruker kvelden før, altså i kveld. Sankthansdagen var for øvrig helligdag fram til 1771. Graden av feiring i kveld varierer i stor grad fra sted til sted, men fortsatt er det kommuner i landet som har fri 24. juni.

Startskudd for årets båtsesong

Fri i morgen eller ikke, i kveld møtes vi på bølgene. Selv om sola formelt snur, er kvelden likevel startskuddet for årets båtsesong. God feiring - og fest med måte.