Oslofjordmuseets avdelingsdirektør Tron Wigeland Nilsen viser frem utstillingens minste påhenger; en Clarke Throller med en vekt på bare 4,3 kilo. Og legg merke til at motoren er plassert i undervannshuset. (Foto: Tordis Ødbehr)

Unike påhengere på museum

Fra søndag og frem til påske byr Oslofjordmuseet på en utstilling av påhengsmotorer. Her kan du se alt fra Norges eldste til verdens minste påhenger.

Publisert Sist oppdatert

Drøyt 30 påhengere med ymse kvaliteter og av forskjellige årganger stilles ut.  

Blant annet kan man se en Evinrude påhengsmotor som antas å være fra 1910, og så vidt vites er det Norges eldste påhenger.  Verdens minste påhengsmotor veier bare 4,3 kilo,  i stor kontrast til Yamahas 250 hk som veier  272 kg. Sistnevnte vises gjennomskåret, så her får man et innblikk i finessene i en moderne motor. Det er produsert fem forskjellige merker i Norge, og samtlige norskproduserte merker er samlet her.

GO´BITER: Det er mange go´biter av påhengsmotorer som vises på utstillingen på Oslofjordmuseet i Vollen. (Foto: Tordis Ødbehr)

Lånt samling

Museet har selv ikke så mange motorer. Men så vel kystlag som privatpersoner har villig lånt ut sine.

-Å få tak selve påhengerne har vært en relativt lett oppgave. Å samle så mye og så riktig informasjon som mulig, har vært vel så tidkrevende, sier Oslofjordmuseets avdelingsdirektør Tron Wigeland Nilsen.

Stor interesse

Han er spent på interessen. Men aldri tidligere har de hatt så mange "klikk" på nettet som på informasjonen om denne utstillingen. Museet, som ligger i Vollen i Asker, har hatt stor suksess med tidligere utstillinger. Så som en modellbåt-utstilling, som for øvrig gjentas denne våren.

-Kystlagene besitter - i tillegg til gode samlinger av påhengere - også betydelig kompetanse. Vi er derfor meget glade for at "the grand old man" Per Angell-Hansen fra Gokstad kystlag vil fortelle om norsk påhengsmotorproduksjon, sier Wigeland Nilsen.

Åpning er ved Per Norseng fra Norsk Maritimt Museum. Fra søndag 22. februar og frem til påske kan du altså oppleve den spesielle påhengmotorutstillingen i Vollen i Asker.