PLASTKORT: Signe Meling viser frem fritidsskippersertifikat i plastformatet. Det kan du søke om allerede fra 1. januar 2017. Illustrasjonsfoto: Torbein K. Gamst, Sjøfartsdirektoratet.

Nå kan du søke om fritidsskippersertifikatet i plastkortformat

Fra 1.januar er det mulig for alle som har et eksisterende fritidsskippersertifikat å søke om å få det i plastkortformat.

Publisert Sist oppdatert

Siden 1. juni 2016 har Sjøfartsdirektoratet utstedt fritidsskippersertifikatet (D5L/A) i plastkortformat til alle førstegangssøkere. Grunnet stort trykk på sertifikater har det ikke vært mulig for de som allerede er innehavere av et fritidsskippersertifikat å søke om plastkort.

Fra 1. januar 2017 vil det være mulig å konvertere et eksisterende fritidsskippersertifikat fra papirkort til plastkort. For å kunne gjøre dette er kravet at søker har et fritidsskippersertifikat fra før. Det vil ikke kreves ny dokumentasjon på fartstid eller helse, sier Signe Meling som er fagansvarlig for fritidsskippersertifikat i Sjøfartsdirektoratet.

Hvordan søke

For å søke om plastkort må du/man/en gå inn på direktoratet sine nettsider og

velge side for å søke maritime sertifikat

. Når en kommer inn i det elektroniske skjemaet så må en trykke på valget som heter «duplikat» og deretter «konvertere fra papir til plastkort».

Annen søknadsprosess for de som har gamle «Fritidsbåtskippersertifikat»

De som har fritidsbåtskippersertifikat (50 b.t) har de samme rettighetene som innehaver av et fritidsskippersertifikat. Det vil si at fritidsbåtskippersertifikatet gir rettigheter til å føre fritidsfartøy med skroglengde opp til 24 meter, utenfor næringsvirksomhet, i fartsområde stor kystfart, uten å måtte konvertere sertifikatet.

Som en følge av endringene i kvalifikasjonsforskriften kan innehavere av et fritidsbåtskippersertifikat

laste ned en verifisering av rettighetene

fra Sjøfartsdirektoratets hjemmesider. En utskrift av denne verifiseringen kan legges ved sertifikatet.

Det er også mulig å konvertere fritidsbåtskippersertifikat til et fritidsskippersertifikat, og da få dette i plastkortformat. For å søke om dette velger du «førstegangssøknad».

To viktige forskjeller

Som det fremkommer av saken har sertifikatene for føring av større fritidsbåter endret navn de siste årene. Vi ønsker derfor å påpeke at det er forskjell i søknadsprosessen for de som har «fritidsskippersertifikat» og de som har «fritidsbåtskippersertifikat» (som omtalt i de to avsnittene over). Dette er viktig å sette seg inn i før en starter søknadsprosessen for å unngå forsinkelser i utstedelsen av nytt sertifikat.

Les mer om fritidsskippersertifikat

og

pris på førstegangsutstedelse og duplikat

på Sjøfartsdirektoratets nettsider

www.sdir.no

 

SISTE:

Du må søke om dublikat

Sjøfartsdirektoratet gjør nå en liten korrigering som medfører at alle som ønsker plastkortformat på sitt sertifikat for å føre fritidsbåt skal søke om duplikat. Endringen skjer for å gjøre det enklere for de som skal søke.

I pressemeldingen som ble sendt ut sist uke var det informasjon som viste til at de to ulike sertifikattypene for fritidsbåt, fritidsskipper og fritidsbåtskipper, skulle søke om plastkortformat på to ulike måter – dette fordi de var utstedt i ulike tidsperioder.

-Vi har sett at dette har vært vanskelig for søkerne å oppfatte. Derfor endrer vi nå praksis slik at alle som har enten fritidsbåtskippersertifikat eller fritidssskippersertifikat kan velge å søke om duplikat. På den måten håper og tror vi det vil være enklere for fritidsbåtbrukerne, sier Signe Meling i Sjøfartsdirektoratet.

Den opprinnelige pressemeldingen er korrigert på nettsiden og der finner en også annen viktig informasjon om søknadsprosessen - https://www.sjofartsdir.no/aktuelt/nyheter/na-kan-alle-soke-om-fritidsskippersertifikatet-i-plastkortformat/