INKONSEKVENS: Båtkonstruktør og båtbruker Espen Thorop undres over Oslos inkonsekens i miljøspørsmål. Bilene skal stanges, mens skipstrafikken applauderes frem. (Foto: Amund Rich.Løken).

- Fritt frem for miljøverstingene i Oslo

-Er det mulig? Oslo vil tilrettelege for større skipstrafikk inn til indre Oslofjord, og det med skip som forurenser mer enn den samlede fritidsflåten. Det er askermannen, båtmannen og stjernekonstruktøren Espen Thorup som tordner.

Publisert Sist oppdatert

-Mens Oslo på den ene siden skal stenge for bilbruk inn til og i Oslo, så vil man på den annen side slippe miljøverstinger inn i Oslofjorden.  Disse skipene vil bringe mer forurensning inn i området enn hele den samlede fritidsflåten tilsammen er min påstand, sier båtdesigner og ivrig bruker av Oslofjorden, Espen Thorup, til Båtmagasinet.

-Dette er ikke et anliggende kun for Oslo. Det virker som miljøforurensning er en sak som gjelder kun Oslos befolkning. Disse skipene vil avgi forurensning til både indre og ytre Oslofjord. Dette er en belastning som går ut over alle som bor langs kysten i Østfold, Vestfold, Drøbak, Nesodden, Hurum og Asker og Bærum, sier han og fortsetter:

SPRENGER GRUNNER: Kystverket skal sprenge bort grunner for på tilrettelegge bedre for skipstrafikken i Indre Oslofjord. Her passerer cruiseskipet «AIDAblu» fergen mellom Oslo og Nesodden. Fram-museet på Bygdøy sees til venstre. (Foto: Lise Åserud,NTB/ Sca

'

Skader fisk og dyreliv

-Det vil skade dyreliv og fiske i overskuelig fremtid. Fiskene og andre sjødyr bruker disse grunnene, som nå skal sprenges bort, som tilholdsted. Det er disse grunnene som gir grunnlag for livet i fjorden. Fuglelivet er også avhengig av det som skapes i havet. Mens kyst-Norge prøver å øke den truede hummerbestanden langs kysten, vil Oslo sprenge den bort!

-Til og med større tankbåter skal kunne gå inn fjorden. En ulykke i indre Oslofjord vil kunne gi en miljøkatastrofe av store dimensjoner, fordi strøm- og bølgeforholdene her ikke er sterke nok til å bøte på skaden hvis ulykken skulle inntreffe.

Forurenser mest

Cruiseferie er en av de mest forurensende former for ferie, men det er vist ikke noe problem for Oslo! Eksosen som kommer fra disse båtene vil bombardere kystbefolkningen langs hele innseilingen. Skal vi som lever her lide for Oslos profittjag, spør en midt sagt oppgitt Espen Thorup.