UNDSERVANNSDRONE: Med fire thrustere kan du styre denne undervannsdroen fra båten.

Lanserer undervannsdrone til båtfolket

Under båtmessen «Sjøen for Alle» lanserer det norske teknologiselskapet Blueye Robotics en undervannsdrone som er spesialdesignet for båtfolk og andre som ferierer ved sjøen.

Publisert Sist oppdatert

– Båt- og hytteeiere elsker sjøen, men det som er under havoverflaten har så langt vært lite tilgjengelig for folk flest. Vår undervannsdrone muliggjør utforsking av havet under overflaten for både store og små, sier Christine Spiten, gründer og markedsdirektør i Blueye Robotic i en pressemelding.

Med Blueyes undervannsdrone kan man dykke dypere enn fritidsdykkere, helt trygt og uten å bli våt, fra båt eller land. Men undervannsdronen byr ikke bare på lek og moro; den kan også være svært nyttig for å sjekke tilstand på forankring, skrog eller propell.

150 meters dyp

Undervannsdronen Blueye Pioneer er utviklet og testet under krevende forhold i norske farvann., sier produsenten i en pressemelding. Blueye Robotics springer ut fra det maritime forskningsmiljøet og Senter for Autonome Marine Operasjoner og Systemer (AMOS) ved NTNU.

– Ved hjelp av verdensledende undervannsekspertise har vi utviklet en drone som takler krevende forhold og sterke strømmer. Den er utviklet for å tilfredsstille industrielle pålitelighetskrav for undervannsoperasjoner, men har en brukervennlighet og funksjonalitet som er tilpasset forbrukere av alle aldre, sier Spiten.

Fire kraftige thrustere

Blueye Pioneer er utrustet med fire kraftige thrustere som kan bringe dronen ned til hele 150 meters dyp. Live video sendes gjennom en tynn kabel opp til en bøye på overflaten og trådløst til bruker – enten man er ombord i båt eller på land. For å gi brukere den beste opplevelsen under vann, har selskapet lagt særlig stor vekt på lyssensitivitet i kameraløsningen.

All teknologien brukeren trenger er pakket inn i en komplett, bærbar havdrone (7 kg) med et enkelt og brukervennlig grensesnitt, som tydelig har satt brukeren i fokus. Størrelsen på dronen er 46 cm x 36 cm x 26 cm. Brukere styrer dronen enkelt fra egen smarttelefon, nettbrett eller maske ved hjelp av Blueye-appen. Man kan dele opplevelsen gjennom å la venner koble seg på videostrømmen direkte on-site, eller via nettverk og sosiale media.

– Vi tror svært mange ønsker å oppdage hvor fantastisk havet er – også under overflaten. Vi håper og tror derfor at undervannsdroner blir et populært tilskudd til båter og hytter langs kysten vår, sier Spiten i pressemeldingen. Men den koster. 

Ordinær pris er 37.000 kroner