Erfarne kursholdere er kritiske til enkelte spørsmål i den nye båtførerprøven.

Ny båtførerprøve får kritikk

Strykprosenten øker. Det er flere spørsmål i den nye båtførerprøven som selv ikke fagfolk kan svare på. Sjøfartsdirektoratet avviser kritikk.

Publisert Sist oppdatert

Kursholder Egil Nylund i Stavanger er kritisk til flere av spørsmålene til den nye båtførerprøven som trådte i kraft 2. mars i år, skriver NRK Rogaland.

«Hvor lenge varer et seks kilo pulverapparat/ håndslukkerapparat med jevn og full utblåsning. Er det 5 sekunder, 15 sekunder, 115 sekunder eller er det 215 sekunder?»

Dette er et av spørsmålene som selv erfarne brannmenn ikke kan svare eksakt på, og som vel heller ikke har noen som helst relevans til båtkjøring. Erfarne kursholdere reagerer på mange av de 250 spørsmålene og pensumet som Sjøfartsdirektoratet har kommet med.

– Enkelte spørsmål er såpass vanskelig formulert at til og med helsepersonell sier at dette kan ikke en 14-åring svare på.

 

Erfarne sjøfolk stiller seg også undrende til flere av spørsmålene, sier Nylund til NRK.

Overingeniør Heidi Therese Bless i Sjøfartsdirektoratet avviser kritikken. Hun sier at spørsmålene har blitt lettere og at strykprosenten er den samme som tidligere - omtrent 20 prosent.

Sjøfartsdirektoratet lytter imidlertid til tilbakemeldingene og retter opp dersom det er feil i spørsmålene. Forhåpentligvis fjerner de også irrelevante spørsmål etter tilbakemeldinger fra erfarne kursholdere. 

(Riktig svar på spørsmålet om brannslukkingsapparatet: 15 sekunder)

Overingeniør Heidi Therese Bless i Sjøfartsdirektoratet (Foto: Hans Due)

Overingeniør Heidi Therese Bless i Søfartsdirektoratet (Foto: Hans Due)