Stormkjøring innendørs

Tåler båtens komponenter hardkjøring i grov sjø over lang tid? Det kan ta mange års kjøring å finne det ut, men nå kan det gjøres innendørs på bare noen uker.

Publisert Sist oppdatert

Produsenten av vindskjermer, kalesjeløsninger og aluminiumsprofiler til båtbransjen, Ertec i Tvedestrand har sammen med Arena Fritidsbåt utviklet en simulator som er den første i sitt slag i verden for å stressteste komponenter som leveres til båtbyggerne. Simulatoren kan utsette komponentene for like store påkjenninger over bare noen få uker som det ville tatt mange år å teste ved normalt båtbruk.

Sensorer og data

Utgangspunktet er at man har få kunnskaper om toleransegrenser for komponentene, forteller daglig leder Geir Søraker i Ertec. Derfor utstyrte man en Askeladden P80 og en Viknes 930 med en mengde måleutstyr tilkoblet en PC som hele tiden lastet ned bevegelsene og lagret dem, og kjørte de to båtene i tøff fjordsjø utenfor Kristiansand. Dataene ble så overført til en spesialbygget simulator som lager de samme bevegelsene inne i produksjonshallen til Ertec. På denne simulatoren fester man så komponentene som for eksempel en vindskjerm eller en båtstol og kjører simulatorene døgnet rundt over lengre tid. Da vil man etter hvert kunne avdekke svakheter ved konstruksjonene og utvikle bedre og mer holdbare komponenter.

Voldsomme krefter

Det er enorme krefter som er i gang når en båt kjører i røff sjø. Måleutstyret registrerte gjennomsnittlig 6G i bevegelsene med en topp på hele 9G. Dette setter meget store krav til kvaliteten på komponentene og konstruksjonen, og det etterligner man nå i produksjonslokalene.