Bli abonnent Nyhetsbrev Annonser hos oss
Bambuskullet har i følge den norske importøren en unik oppsugingsevne.
Bambuskullet har i følge den norske importøren en unik oppsugingsevne.

Fjern fukt med bambus

Bambusen har mange gode egenskaper. Noen av dem kommer båtfolk til gode.

Publisert Sist oppdatert

At kull fra bambusplanten har en unik evne til lukt- og fuktfjerning, er en kjent sak i Kina. Men når kineserne bruker kull, er det i den vestlige verden mest vanlig å bekjempe uheldig odør med parfymebeholdere eller liknende produkter.

Bambuskull egner seg godt som lukt- og fuktfjerner fordi strukturen i kullet gjør at det samlet har en stor overflate hvor partikler kan feste seg. Det gir bambuskullet en effektiv ”oppsugende” egenskap, i følge Wee caravan.

Hold båten tørr

I båten er fukt en konstant utfordring, og dårlig lukt under dekk er det ofte vanskelig å bli kvitt.

-Bambus kullpose, som nå lanseres av Wee Caravan System AS, tilbyr en måte å fjerne både fukt og dårlig lukt i båten. Posene kan brukes også andre steder der behovet melder seg, som i treningsbagen, i sko, i garasjen, i bilen, på hytta eller campingvognen, der fukt ofte kan medvirke til dårlig lukt, hevder importøren.

Posene kan brukes flere ganger, men når kullet er mettet må posen luftes og tørkes. Det gjøres ved å legge posen i sola, gjerne utendørs om det er varmt.

Bambus kullpose leveres i fem forskjellige størrelser og farger, og koster fra kr. 50 pr. stk. For mer informasjon, se www.weecaravan.no

Sengetøy i bambus

Sengetøyet fra BadaBoom kommer i små hendige poser.

Bambus kan brukes til mer enn fuktbekjemping. Sengetøyet fra Badaboom ble grundig testet i vår reportasjebåt i sommer.

Det norske firmaet BadaBoom har spesialisert seg på import av bambusartikler. Bambusen har en rekke egenskaper som gjør tekstilene meget behagelige. Blant annet er fibrene myke som silke, samtidig som de hindrer vond lukt, midd og sopp. Bambusen er også et miljøvennlig materiale, ettersom bambusen vokser raskt og ikke trenger kunstgjødsel i produksjonen.

Etter 70 overnattingsdøgn i vår reportasjebåt i sommer, for det meste i bambussengetøy, har vi dannet oss en klar oppfatning av fordeler og ulemper med sengetøyet.

Behagelig

Først og fremst er dette det mest behagelige sengetøyet vi noen gang har sovet i. Det er svalt, mykt og deilig, uten å bli klamt (slik silke og sateng gjerne gjør). Knutsen mener sengetøyet er litt for glatt, og våknet uten dyne to ganger, mens Larsen forsov seg med vilje to dager i strekk. To ting bør imidlertid endres før vi investerer i et nytt sett. Dynetrekket lukkes ved hjelp av små tau som må knyttes. Dette er tungvindt, og kan være irriterende om knutene går opp eller blir for stramme. Vi anbefaler knapper i stedet. Det andre minuset er prisen. Det koster 990 kroner for ett dynetrekk med tilhørende putevar. Da blir det kostbart å oppgradere med dobbelt sett i alle lugarer. Men uansett er dette et fantastisk deilig sengetøy som passer godt i båt. Info og bestilling: www.badaboom.no