Båtmagasinet Nr 7 2013

Førsteinntrykk: Silver Eagle CC 630

Potent: Silver var de første på fritidsbåtmarkedet som kombinerte aluminiumsskrog med glassfiber innerliner. Mange har kommet etter de siste årene, men Silver holder koken. Modellen 630 er den største av styrekonsollbåtene.

Publisert Sist oppdatert

Tekst: Hans Due Foto: Hans Due og Atle Knutsen

Den er veldig enkel i sin innredning. En ren dørk med lysegrå gelcoat. Dreggkasse forut og midtmontert styrekonsoll med to stoler bak og sittebenk med stuverom under foran vindskjermen. Akterut en tverrstilt sofabenk med stort stuverom under. Her har de to batteriene fått plass. På styrbord side i benken utvendig er hovedstrømsbryter og sikringspanel. Motorbrønnen er stor og kan romme to 60-hestere som også er et motorvalg. Båten passer godt til hobbyfiskere som  ønsker å komme raskt ut på seigrunnen, og det er innredning som tåler både fiskesløying og annet gris. Selvdreneringen akterut er to fine skåler i hver hjørne med dreneringshull og ut gjennom akterspeilet via slanger. Skålene er et pluss, for da slipper man å ha vannskvetter som flyter rundt på dørken akterut. Langs hele rekka er det griperekker som ender i to pulpitbøyler forut. Man beveger seg sikkert rundt på hele båten. Det er fire solide kryssholt. Lanterneføringen består av en liten lanternmast med sidelanterner som monteres i kontakt forut og tilsvarende lang topplanterne/akterlanterne akterut. Litt vel omstendelig etter vår smak. Vi foretrekker fastmontert lanterner.

                Styrekonsollen er fint organisert med gass/gir-spak og ratt riktig plassert. Instrumentene er rett i siktelinjen i det noe nedsenkede dashbordet som også rommer et 12 volt-uttak og plass til en 8-tommers kartplotter/ekkolodd. Førerstol og passasjerstol kan vendes 360 grader, og begge har oppvippbar frontdel av sitteputen for stående kjøring.

                Sjøegenskapene til denne båten er meget gode opp til i underkant av 40 knop. Skroget sitter godt i sjøen, det responderer villig på triming av motorvinkelen, og det er ingen slamring fra innredning eller skrog. Normalt vil en aluminiumsbåt gi en fiolinkassevirkning og være ganske støyende i litt sjø, men med glassfiber innerliner og skummet innside mot skroget, er båten omtrent helt død lydmessig. Men en 20-foter som bare veier 650 kg trenger slett ikke en 150-hester. Vi merket at når vi passerte 40 knop begynte båten å bli kilen å kjøre. Toppfarten på 45 knop holdt vi kun noen få sekunder før båten begynte å vippe fra side til side, såkalt chinewalk. Pendelbevegelsen lar seg ikke stoppe skikkelig uten å trekke av på gassen. Det er morsomt å kjøre på grensen, men det kan være veldig farlig om du ikke vet nøyaktig hvordan du skal håndtere redskapen. Derfor synes vi 150-hesteren er en overmotorisering til denne båten som ganske sikkert er like morsom å kjøre med en 115-hester, men ganske mye tryggere.

FAKTA:

 

 

CE-kategori:

C

Produksjonsland:

Finland

Lengde i meter:

6,30

Bredde i meter:

2,40

Dyptgående i meter:

0,30

V-bunn i grader:

18,5

Vekt tørr båt i kg:

650

Drivstoff i liter:

130

Max antall personer:

7

Motoreffekt fra-til i hk:

90 – 150

Motor testbåt:

Honda BF 150

  • Sylindervolum

2 354 cc

  • Antall sylindre

4

  • Effekt i hk (kW)

150 (110,3)

Toppfart i test i knop:

45

Pris fra i kroner:

340.000 (m/115 hk) – 375.000 (m/150 hk)

Opplysninger:

www.kellox.no / www.silverboats.fi