Alle kan miste retten til å kjøre båt

Når den nye båtførerprøven trer i kraft fra 2010 kan alle miste retten til å kjøre båt, også de som er født før 1980.

Publisert

At regjeringen har vedtatt å innføre obligatorisk båtførerbevis for de som er født etter 1980 er kjent. Mindre kjent er det at de som er født før 1980 også kan miste retten til å kjøre båt.

Trenger ny lovhjemmel

De som blir stoppet av politiet for grove overtredelser på sjøen kan bli registrert for ikke å være skikket til å kjøre båt over en periode.

– Det blir som om man mister bilsertifikatet. De som mister føreretten for båt må gå opp til fornyet båtførerprøve før de får lov til å kjøre båt igjen, selv om de er født før 1980, sier Steinar Gullvåg (Ap) til Båtliv, og påpeker at sanksjonsmulighetene overfor alle båtførere er et viktig element når krav om båtførerbevis trer i kraft fra 2010. Justisdepartementet starter nå samarbeid med Nærings- og handelsdepartementet arbeidet med de nye lovene.

 – I arbeidet en ny lovhjemmel trenger vi godt og vel et år, sier statssekretær Øyvind Slåke i  Nærings- og handelsdepartementet til Båtliv.

Får større ansvar

I fjor sommer sa politiførstebetjent Knut Huseklepp i Tønsberg til Båtliv at han ønsket mulighet til å frata retten til å kjøre båt. Han setter stor pris på at politiet får sanksjonsmuligheter, når Båtliv forteller han nyheten.

– Ved at politiet nå får sanksjonsmulighet for de som ikke trenger å ta båtførerbeviset, på lik linje med de som har, så sier man egentlig at de over 30 år selv er ansvarlig til å tilegne seg den nødvendige kunnskapen. Og det er jo egentlig ganske smart, sier Huseklepp.

Kriteriene

Krav om båtførerbevis for de som er født etter 1980 blir å gjelde for føring av fritidsbåter som enten er større enn åtte meter eller har mer enn 25 hestekrefter. Det blir en nedre aldersgrense på 16 år for å få utstedt bevis. Sjøfartsdirektoratet har beregnet at 170.000 personer under 30 år må ta båtførerprøven. Siden 1967 har 145.000 personer i Norge fått utstedt båtførerbevis.

Les mer om den nye båtførerprøven i Båtliv nummer 9, som er i salg fra 4. desember (ute hos abonnentene 29. november)

Powered by Labrador CMS