Nr 9. 2013

Skattejakt i fjæresteinene

Kjeder barna seg på båttur? Vi har vært på en annerledes skattejakt for å finne løsningen på den utfordringen.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: LARS KRISTIAN LARSEN
 

Geocaching har blitt en svært populær aktivitet. Spillet går ut på å finne flest mulig gjemte "skatter" ved hjelp av smarttelefon eller håndholdt GPS. "Skattene" er små beholdere som er gjemt på ulike steder i hele verden. På verdensbasis finnes det over to millioner slike små beholdere. I hver av dem er det en logg man skal signere for å vise at man har funnet *cachen. I tillegg ligger det ofte ulike figurer og samleobjekter som man kan ta med seg dersom man erstatter det man tok med noe med samme eller høyere verdi. Geocaching er på mange måter som turorientering - men med morsommere poster og nymoderne hjelpemidler.

*"Cache" er engelsk for beholder, og geocaching er navnet på aktiviteten der en leter etter disse små skjulte beholderne.

Gratis mobilprogram

For å finne frem til skattene bruker man et lite program på mobilen. Det finnes ulike apper for formålet, og de fleste er gratis. I appen kan du se hvilke geocacher som befinner seg i nærheten av deg. Går du inn på den enkelte oppføringen vil du kunne lese om stedet den er plassert og få et hint om hvor på den aktuelle GPS-posisjonen beholderen er plassert.

- Det fine med geocaching er at det passer for hele familien. Småbarn og rullestolbrukere kan også delta, sier Arne Vigerust som er leder i Geocahing Norge.
-Hver skatt er utstyrt med gradering som forteller om vanskelighetsgrad og terrenget rundt cachen. I tillegg til vanskelighetsgrad er cachene klassifisert med attributter som viser om stedet er egnet for barn, eller om du trenger spesielt utstyr som dykkermaske eller klatreutstyr, sier Vigerust.

Det finnes faktisk en geocache på Mount Everest. Den har bare blitt funnet 3 ganger siden 2010.

De fleste cachene er imidlertid mer tilgjengelige enn den på Mount Everest. Den norske skjærgården er full av små skatter som bare venter på å bli funnet.

- Man lærer noe nytt hver gang man besøker en cache. Jeg har lært masse historie og funnet frem til mange perler som jeg ikke ante eksisterte, sier den erfarne geocacheren.

Opplevelser i kø

Mange av disse skattene finner du på fastlandet, men øyene har også lassevis av gjemte beholdere. Den vestligste cachen i Norge ligger på Statfjord-feltet, ikke veldig tilgjengelig for de fleste. Da kan man i stedet prøve seg på cachen som ligger gjemt på Utvær - også det et stykke ut i havet.

I skjærgården utenfor Bergen, og på øyene i Oslofjorden er det kortest vei mellom geocachene, men de finnes på øyer og holmer over hele landet. 

Tar du turen til Danmark og Skagen kan du boltre deg i gjemte geocacher - med få meters mellomrom. Det samme gjelder svenskekysten. Hobbyen stopper ikke ved landegrensene.

Ulike oppgaver

Det er de aktive geocacherne selv som legger ut nye skatter, og hvem som helst kan legge ut en geocache så sant reglene for plassering følges. Hver gang noen besøker din cache får du mail med beskrivelse av hvordan finneren opplevde besøket.

- I Norge i dag er det omtrent fem tusen meget aktive geocachere, uten at vi helt har oversikten. Alle kan være anonyme, og derfor er det litt vanskelig å si nøyaktig hvor mange det er som driver med dette. Men det er både sunt og morsomt, sier Arne Vigerust, som oppfordrer både båtfolk til å komme seg ut på leting.

Det er ikke bare enkle beholdere med innhold som er lagt ut. Enkelte av geocachene er såkalte mysterycacher eller eventcacher der du må løse oppgaver for å komme frem til plasseringen. Det kan dreie seg om regnestykker eller å finne tall som er gjemt på skilt i nærheten. I noen cacher finner du også såkalt travelbugs, som er små figurer som har et bestemt oppdrag. Noen vil reise lengst mulig nord, mens andre vil reise rundt jorda. Disse kan du ta med deg og plassere i en annen beholder, dersom du kan bidra til at figuren når målet sitt. Enkelte slike travelbugs har reist flere ganger rundt jorda. Det er spennende å følge deres reiserute, og hjelpe dem på vei.

 

Slik kommer du i gang:

1. Gå inn på geocaching.com og registrer deg. Dette er gratis.

2. Last ned gratisappen Geocaching i AppStore eller på Android Marked.

3. Logg inn i appen med brukernavnet du registrerte deg med på geocaching.com.

4. Trykk på "finn geocacher i nærheten", og du er i gang.

5. Logg funnene dine i appen.

Dette trenger du:

Mobiltelefon eller GPS

Penn eller blyant