Oljesøl forflytter seg sørover

Oljesølet etter "Full City"-forliset i Langesund i Telemark har forflyttet seg sørover og er nå i ferd med å true områdene og dyrelivet utenfor Aust-Agder. (03.08.09)

Publisert Sist oppdatert

Av: Therese Vågen

Søndag ettermiddag ble det fra lufta observert tynn oljefilm med spredte oljeklumper utenfor Flatskjær ved Lyngør, samt påslag på land av olje ved Haslatangen i Grimstad. I følge Kystverket er det satt inn tiltak ved Haslatangen på grunn av områdets sårbarhet.

Truer naturreservat

Haslatangen er et landskapsvernområde, og Ruakerkilen som er en del av det nå truede området har status som naturreservat. Skadeomfanget er foreløpig ikke kjent, men det er gjort observasjoner av skadet fugl ved Haslatangen. Interkommunalt utvalg for akutt forurensning (IUA) i Aust-Agder er nå i beredskap og bistår Kystverket, og oppfordrer publikum til å ta kontakt med observasjoner om skadet fugl, olje eller relaterte skader.

Vanskelige forhold

Mandagens flytokt med Kystverkets overvåkingsfly er kansellert på grunn av dårlig sikt, men det skal i følge Kystverket foretas et nytt tokt med helikopter mandag formiddag for å kartlegge situasjonen etter fredagens havari. I området er det lavt skydekke og regn. På grunn av at vinden dreier i nordøstlig retning, risikerer en at strandet olje vil gå ut igjen i sjøen, og det er så langt altså registrert oljepåslag på land så langt sør som Grimstad.

Startet nødlossing

Søndag startet nødlossingen av gjenværende olje ombord på "Full City", for å hindre nye oljeutslipp. Til sammen skal det være samlet opp rundt 140 tonn olje med oljeemulosjon i forbindelse med aksjonen, samt 300 liter olje med lenser fra sjøen. Oljevernaksjonen har for øyeblikket hovedfokus på områdene Stråholmen, nord for Jomfruland, havaristedet og Helgeroa/Mølen i Vestfold. IUA Telemark informerer om at båter som trenger vask, må vaskes på egnet vaskeplass for å hindre videre spredning. Etter planen skal slike vaskeplasser etableres i løpet av mandag eller tirsdag.

Advarer båtfolket

På grunn av oljeforurensingen oppfordrer Kystverket båttrafikk til å holde seg øst for en linje mellom Lyngør Lykt og Tvistein Fyr.
- For den mindre flåten så må de selv vurdere vær før de seiler på utsiden, oppfordrer Kystverket.  Dette for å unngå oljen. 

Det var like etter midnatt fredag 31. juli at det Panama-registrerte lasteskipet ”Full City” gikk på grunn utenfor Langesund i Telemark, med et mannskap på 23. Det 167 meter lange skipet hadde inntil 1000 kubikkmeter tungolje og 120 liter lettolje ombord.