- Dødslek blant båtførere

På vei inn fra Oksøy fyr til Kristiansand opplever SuperSpeed til stadighet at båtførere kaster seg foran hurtigbåten bare meter foran baugen. Kapteinen om bord er sjokkert over det han kaller en dødslek. (12.06.09)

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen

Kapteinen er sjokkert over det han oppfatter som en lek med livet og frykter nå at liv kan gå tapt. Fra broa på hurtigbåten opplever han til stadighet å få se hasardiøs og uvettig båtkjøring på nært hold.

Runder baugen

- Jeg vet ikke hva det er som får dem til å gjøre dette. Det er mulig at båtførerne ønsker å tøffe seg, men jeg vil rett og slett si det så sterkt som at det er en lek med livet, konstaterer Per Inge Herner, kaptein på SuperSpeed, overfpr Kristiansand Avis. Kapteinen forteller at hurtigbåten senker farten gradvis fra 26 til 15 knop innover mot kai, og at enkelte båtførere da ser sitt snitt til å legge seg opp på siden av SuperSpeed for så å kaste seg rundt baugen og krysse leia.

Rått parti

Herner ber slike båtførere tenke over hva som skjer hvis de plutselig skulle få motorstopp, og minner om at SuperSpeed knapt ville merke sammenstøtet i motsetning til fritidsbåtene. Er fritidsbåtene i ferd med å krysse er det heller ingenting hurtigbåtkapteinen får gjort med situasjonen. I 26 knop, noe som tilsvarer 48 km/t, tar det nesten to kilometer fra full brems til SuperSpeed står stille.

Kan bøtelegges

Politiet i Kristiansand skal være kjent med problemet med dristige båtførere, og skal jevnlig ha dialog med Color Line vedrørende situasjonen. De tror heller ikke båtførerne helt er klar over hvilken risiko de tar og hvilke krefter som er i sving. Politiet oppfordrer nå andre båtførere om å være på vakt og anmelde slike forhold dersom båtene er identifiserbare.
- Det er vanskelig å si noe om hva slags reaksjoner man kan vente seg. Det kommer an på hvor grovt det er, men jeg antar at bøtelegging vil være et virkemiddel, sier Svein Vasby, leder for operasjonssentralen ved Agder politidistrikt, til lokalavisa.

- Vis hensyn

Kapteinen frykter at liv kan komme til å gå tapt, og ber båtførere om å vise hensyn og ta det rolig når SuperSpeed nærmer seg.