Lyngør fyr for allmennheten

Fyrvokterboligen på Lyngør fyr er nå åpnet for allmennheten. Den disponeres nå av Turistforeningen.

Publisert Sist oppdatert

Tekst og foto: Hans Due

Det var stor festivitas da fyrvokterboligen på ærverdige Lyngør Fyr, som ble bygget i 1879, ble åpnet for allmennheten lørdag 7. mai. Da kunne fruktene av tre års dugnadsinnsats fra Aust-Agder Turistforening høstes og Lyngør Fyr innlemmes i Kystledhyttenes rekker. Dette var Den norske Turistforenings 470’ hytte, og den ble realisert takket være godt samarbeide med Kystverket og Redningsselskapet.

22 sengeplasser

Styreleder i Aust-Agder Turistforening, Svein Hjorth-Olsen ledet sermonien og lot Tvedestrands-ordfører Jan Dukene trykke på åpningsknappen som aktiviserte tåkelurtutet fra Lyngør fyr (bildet over). Jens Ragnar Larsen, som har ledet dugnadsarbeidet på turisthytta, kunne presentere 22 sengeplasser, kjøkken, flere oppholdsrom, dusj og do i to fredede hus for de ca 120 fremmøtte som deltok på åpningssermonien. Musiker og forfatter Ketil Bjørnstad, som har bodd 16 år på naboøya Sandøya, urfremførte en egen komposisjon tilegnet Lyngør fyr. Musikkstykket gikk naturlig nok i E-moll som er tåkelurlyden til fyret. Mest stemningsfult av alt var kanskje da han fremførte sin aller mest kjente komposisjon, ”Sommernatt ved fjorden”.

FJORDUTSIKT:

Totalt er det nå 22 sengeplasser i fyrvokterboligen.

Villsau på menyen
Kunstnerne Kjell Nupen og Tony Larsen stilte ut noen av sine verker i den ene av de to bygningene, den såkalte kunstnerboligen og Torungenpoeten Sondre Foyn Gullvåg leste spesialskrevet dikt til Lyngør fyr. Rammen rundt det hele satte Arendals-koret Cantabile.
De fremmøtte ble servert smakebiter av villsaukjøtt og villsaupølse, laget på villsau fra Aust-Agders andre kystledhytte på Torungen utenfor Arendal.

(10.05.2011)

Powered by Labrador CMS