Bare 1 av 5 har tatt ”båtlappen”

-Det blir som å tenke at man må bruke bilbelte fordi det er påbudt, ikke fordi det er fornuftig, sier Bernt Nilsen i Norsk test.

Publisert Sist oppdatert

Av Lars Kristian Larsen

Bare en av fem som fra første mai i år er pliktige å inneha båtførerbevis for å føre båt over 8 meter (eller med mer enn 25 hk) har gjennomført prøven, viser tall fra Norsk test AS.

Det er NT som gjennomfører prøven og utsteder båtførerbeviset, på oppdrag fra Sjøfartsdirektoratet.

 

-Det er synd at ikke flere har tatt opplæringen, sier administrerende direktør i Norsk test, Bernt Nilsen, til batmagasinet.no.  

I Norge er det rundt 100 tusen båtførere som fra 1.mai må ha tatt ”båt-eksamen” for å føre båt med motor over 25 hk, eller lengde over åtte meter. Hvordan Sjøfartsdirektoratet har kommer frem til dette antallet er en annen sak. 
21 prosent av disse 100 000 har tatt prøven. Dårligst ut av kystfylkene kommer befolkningen i Østfold og Nordland. I de to fylkene har bare 16 prosent av de under 30 år gjennomført testen.


Finnmarkingene best

I Finnmark har 31 prosent av de som trenger båtførerbeviset tatt opplæringa. Det er best i landet. På de neste plassene følger Oslo og Aust-Agder med henholdsvis 26 og 25 prosent.

-Der det er organisert båtliv får de med seg de nye reglene, sier Nilsen. Mange båtforeninger har også kjørt egne kurs, forteller han.

 

Bra tilbud

Nilsen tror tilbudet om opplæring er bra nok, og viser til at det finnes over 300 testsentre der du kan avlegge prøven.

 

-En del har nok tenkt at dette er en innkjøringsperiode. Men de får seg en smell, sier Nilsen og viser til loven om fritids- og småbåter.

Norsk test har gitt politiet innsyn i databasen. -Derfra kan ordensmakten enkelt sjekke om båtførerne har papirene i orden, sier Nilsen.

 

Mer om båtførerprøven finner du på Norsk tests hjemmesider og hos Sjøfartsdirektoratet

(07.04.2010)