Praktisk: 5G og båt

MYE RASKERE: Med 5G blir hverdagen en annen for båtfolket, med raskere nett og nye muligheter.
MYE RASKERE: Med 5G blir hverdagen en annen for båtfolket, med raskere nett og nye muligheter.

Fremtidens sensorer får innebygde sendere

Med overgang fra 4G til 5G blir hastigheten høyere og forsinkelsene lavere. Innebygde mobilsendere uten simkort og surfehastighet som om du skulle ha vært hjemme, vil også gjøre hverdagen enklere for båtfolket.

Publisert

På forsommeren var 5G i full fart på vei i Norge. Telenor åpnet sitt første nettverk i mars i år og Telia i mai. Foreløpig finner du knapt noen steder med dekning, men tøff konkurranse mellom disse to teleoperatørene kommer kundene til gode. Side om side vil Telia og Telenor bygge ut 4G- og 5G-nettet, mens det gamle 3G-nettet blir faset ut. 5G er en teknologi for femte generasjons mobiltjenester i mobilnett, en etterfølger til 4G, 3G og 2G.

<b>GRENSESPRENGENDE</b>: Stein-Erik Vellan, administrerende direktør i Telia.
GRENSESPRENGENDE: Stein-Erik Vellan, administrerende direktør i Telia.

– 5G byr på fantastiske muligheter og vi håper Norges befolkning får stor glede av den nye og grensesprengende mobilteknologien, sa Stein-Erik Vellan, administrerende direktør i Telia Norge da de åpnet det første 5G-nettet i Lillestrøm. Først ut blir byer og tettsteder.

Telia har invitert kunder og samarbeidspartnere til en egen 5G-lab som de har åpnet på Norges Varemesse i Lillestrøm. Der skal de utvikle produkter for den nye teknologien.

Telenor beskriver mulighetene som umulig å forutse, da de kan være ganske store.

– Jeg tror vi så vidt har begynt å skrape i overflaten av hva som vil bli mulig når vi har 5G. Det kommer til å komme nye applikasjoner for oss forbrukere, som vi ikke kjenner til og klarer å forestille oss i dag, sa daværende digitaliseringsminister Nikolai Astrup da han åpnet Nordens største 5G-pilot i Elverum høsten 2019.

Sensorer

Nå har det snart gått ett år, og utbyggingen er i gang. Men får vi nytte av denne nye teknologien på sjøen? Definitivt. Sensorer er noe av det som kommer til å bli aktuelt for bruk med 5G-nettet. Det skal bli mulig å ha opp til en million enheter tilkoblet per kvadratkilometer. Det finnes for eksempel sensorer for måling av temperatur, bevegelse, strekk og trykk. En stor fordel med sensorer som støtter 5G er også at de de ikke trenger å være på nett hele tiden, slik som mobiltelefoner. Og teknologien blir mye mer anvendelig når det gjelder strømforbruk.

Henning Huuse hos Telia er ikke i tvil om at 5G også kommer båtfolket til gode.

– Fordelene er mange. Ikke minst blir mobilnettet mer robust, og kapasiteten blir høyere, sier Huuse.

Han forteller at når sensorer kommer med innebygd 5G blir det mye enklere. Man trenger ikke lenger putte i et simkort. I stedet har enhetene innebygde såkalte e-sim, ferdig fra produsenten.

– En sensor trenger da for eksempel ikke å bruke noe data før den er i bevegelse eller krysser geofence. Så det kan være snakk om lite data, og de blir rimeligere i anskaffelse og bruk. Fordelen er da også at batteritiden for slike sensorer blir lengre. En annen fordel er at mobilnettet kan optimaliseres ut fra hva det skal brukes til, fortsetter Huuse.

FAKTA: 5G-NETTET

5G er en teknologi for femte generasjons mobiltjenester i mobilnett, en etterfølger til 4G, 3G og 2G. 5G bruker radiosignaler med forskjellige frekvenser for å sende digital informasjon trådløst mellom brukere. 5G er basert på UDP/IP og sikrer høy datahastighet og lav forsinkelse. 5G bruker NR som teknologi. 5G er delt inn i to frekvensområder, ett område under 6 GHz og ett mellom 24,25 og 40 GHz.

Kilde: Wikipedia.

Litt bedre rekkevidde

Han forteller videre at det ikke blir abonnementer slik vi kjenner det i dag, men at vi vil se ulike løsninger. For eksempel vil vi få tjenester der alt er inkludert i elektronikken du kjøper. Når vi kjøper eksempelvis en sensor, så kjøper vi da ikke et simkort, og den er klar for bruk med oppkobling.

– Trolig vil ikke båteier forholde seg til teleoperatør i slike tilfeller i det hele tatt. Mange trenger ikke tenke på abonnement.

Huuse tror også at forsikringsselskaper kan være interessert i å betale deler av tjenester, med redusert fare for tyveri og andre muligheter for å følge med på båten.

5G er delt inn i to frekvensområder, ett område under 6 GHz og ett mellom 24,25 og 40 GHz. I Norge har Ice, Telenor og Telia kjøpt rettigheter i 700 MHz-båndet, og Ice har i tillegg kjøpt frekvenser i 2,1 GHz-båndet. 700 MHz-båndet har vært reservert til det digitale bakkenettet for TV, men det ble i november 2015 satt av til mobile tjenester. 700 MHz får lengre rekkevidde. Dette kan ha sine fordeler for de som er ute i båt, da denne frekvensen kan nå noe lengre ut enn det eksisterende 4G-nettet.

– Men vi skal ikke overdrive den effekten, presiserer Huuse.

Superspeed

Noe av det mange vil få nytte av med 5G, er enda bedre båndbredde. Det blir raskere å surfe på nettet, strømme filmer og andre tjenester som krever god kapasitet. Utstyrt med 5G-router vil båten få kapasitet til høyt forbruk, og det vil fungere som teleoperatørene gjør med fiber til husstander i dag. DAB-radioen vil da også trolig fases ut for mange. Nettradio vil fungere mye bedre, med mulighet for å styre hva du hører i større grad, med å sette på pause og høre tilbake i tid. Samtidig får du tilgang til radiokanaler i hele verden.

– Vi gjorde en test seinest i dag. Da var hastigheten 1150 megabit ned per sekund og 80 opp, forteller Huuse.

Til sammenligning trenger du i dag 5 megabit per sekund ned for å strømme i HD-kvalitet på Netflix.

– Bør vi allerede bytte til telefon med 5G?

– Kjøper du en telefon som du skal ha to-tre år ville jeg gjort det. Men hvor fort du vil ha 5G avhenger av hvor du bor i landet, og hvor ofte du bytter telefon, sier Huuse.

Han forteller videre at også de som fortsatt holder seg til 4G-nettet vil få glede av oppgraderingen som pågår nå, da alle eksisterende antenner og radiomoduler byttes ut. Uoffisielle målinger Telia har gjort, viser at 4G får nær en dobling i hastighet der 5G-nettet er bygd ut. Telia har satt et ambisiøst mål om å være ferdige med utbyggingen i 2023. Mens 4G-nettet da fortsatt beholdes, slukkes 3G-nettet, og 2G-nettet er planlagt å slukkes i 2025.

Skjer mye

<b>HAR TRO PÅ UTVIKLINGEN:</b> Ketil Jakobsen i Seatronic ser at 5G snart kommer for fullt
HAR TRO PÅ UTVIKLINGEN: Ketil Jakobsen i Seatronic ser at 5G snart kommer for fullt

Seatronic er en av landets største forhandlere av båtutstyr. Hvert år besøker Ketil Jakobsen METS, verdens største messe for båtutstyr i Amsterdam. Om det blir noen messe i år er usikkert, men Jakobsen er sikker på at 5G vil bli viktig også for båtfolket.

– Det vil skje mye på høsten og vinteren som jeg har fått signaler om. Den gode utviklingen vi har hatt med 4G vil bare bli enda bedre med 5G. For ikke å nevne bruk av for eksempel nettbrett. Vi selger stadig færre TV-antenner til båt, og flere tar med seg Chromecast og Apple-TV. Dette er en tendens som vil fortsette med utviklingen av 5G, sier Jacobsen til Båtmagasinet.

I første omgang tror han at mange kommer til å bruke router med 5G, for så å koble annet utstyr til denne.

– Samtidig blir det billigere med utstyr som får e-sim i stedet for at vi må bruke ekstra simkort, så her går vi en spennende tid i møte, sier Jakobsen.