40-årsjubilanten Yamarin vokser etter kraftig nedgang

Nordens mestselgende båtmerke Yamarin, feirer 40-årsjubileum i år. Ledelsen legger ikke skjul på at jubileumsåret kan bli nok et tøft år for det populære båtmerket, selv om produksjonen igjen peker oppover.

Publisert

Til forskjell fra Norge, kan de finske båtprodusentene vise til statistikker som dekker alle deler av  fritidsbåtsektoren. 

Et tall som kom opp under en pressekonferanse i Finland torsdag var at Yamarin faktisk så produksjonstallene stupe allerede i 2009. Da droppet produksjonen fra 3500 båter i året til 1200 båter.

Det er ingen trøst for noen, Men det viser at det ikke bare er i Norge at bransjen sliter med båtmarkedet for tiden. Trenden fra 2009 er imidlertid i ferd med å snu igjen for den finske produsenten. For to år siden introduserte de en ny linje båter som fikk navnet Cross. Det var en linje båter i segmentet 5-6 meter med aluminiumskrog og innerliner av glassfiber. I dag har de klart å snu trenden fra 2009, og forventer å produsere 1800 båter i 2012. Norge er det landet som kjøper flest Yamarinbåter utenom Finland.

Yamarin har ingen egen fabrikk lenger, men bygger alle sine båter på to forskjellige privateide fabrikker med spesialkompetanse. Den største er Fenix Marine, en times reise utenfor Helsinki. Her lages alle båtene til og med modellutgavene på 6,3 meter. Også Cross utgaven, selv om skrogene sveises et helt annet sted i Finland så settes de sammen hos Fenix. Der jobber de nå to skift og lager ferdig cirka en båt per 1,5 time i høysesongen. For det er høysesong nå i fabrikkhallen. Bestilte båter klar for levering til våren lages nå å sendes ut til forhandlerne.

Sterk historie  

Yamarin har solgt 70 000 båter siden produksjonen startet for 40 år siden. Et enormt antall hvis du sammenligner med de store norske som Askeladden for eksempel. Til sammenligning har de produsert  95 000 båter siden starten for 101 år siden.

Det hele startet i 1972 som et samarbeide mellom en finsk Yamaha importør og en designer ved navn Eero Harilainen. Siden den gangen har ekteskapet mellom Yamarin og Yamaha vært det aller beste. Et samarbeid som gjør at Yamaha er det definitivt største merke I Finland på utenbordsmarkedet.

Morsomme tall!

Årsproduksjon hos Fenix Marin: 1100 båter

Forbruk av fenderlister: 12 km

Sikaflex til å lime skrogene sammen: 2400 tuber I året

Skruer, bolter, skiver og mutrer: 400 000 I året

10 tonn polyester og 3 tonn glassfiber I uka (høysesong)

Les mer om båtsuksessen Yamarin I Båtliv nummer tre som kommer til messen Sjøen for Alle på Lillestrøm i Mars.

Powered by Labrador CMS