40 år med vekst

Motorbåtparken i Europa er nesten nidoblet siden 1970, men nå har veksten stoppet.

Publisert

Düsseldorf, Tyskland

Båtbransjen kan se tilbake på 40 år med eventyrlig utvikling og vekst, selv om det har vært vekslende konjunkturer underveis.

På en konferanse på Boot om morgendagens båtliv la franske Emmanuel Allot frem imponerende tall for utviklingen av den franske båtparken de siste 40 årene.

Ifølge Allot var det 79.315 motorbåter i Frankrike i 1970. I 2011 var båtparken vokst til hele 676.276 motorbåter, nesten ni ganger så mange som 40 år før. Men de siste årene har salget stagnert. I Tyskland – som teller en halv million båteiere – har antallet båteiere sunket med 8000 hvert år siden 2008.

Drømmen

Båteierne i Europa blir stadig eldre. Gjennomsnittsalderen for båteiere i Frankrike så vel som Tyskalnd er 57 år, melder det tyske båtbransjeforbundet. Ifølge Allot er det ikke økonomi alene som gjør at de yngre svikter båtlivet.

–    På 70-tallet var drømmen å eie en båt, og oppleve ferie og fritid med familien. Dagens unge vil ikke eie. De vil ha det moro sammen med andre unge, og de har flere hobbyer, fortalte han under konferansen om morgendagens båtliv på Boot.

Båtene har også forandret seg mye i denne perioden. For 40 år siden var båtene mye mindre, og det var større vekt på sjøegenskaper. Nå ønsker markedet komfortable båter som er enkle å håndtere, hevder Allot, som har jobbet i båtbransjen siden slutten av 70-tallet.

Motorbåt

Det er særlig seilbåtsalget som lider under endringene i markedet. Motorbåter er enklere å håndtere, byr på mye komfort, beveger seg raskt. Og stadig færre ønsker å stikke til sjøs i dårlig vær.

Allot mener båtlivet beveger seg fra en famileaktivitet med naturopplevelse til en sosial aktivitet.

– Vi kommer til å se mer av gruppeturer og sosiale opplegg. Folk vil feste og ha det moro og oppleve ting sammen, sa Allot på konferansen.

Båtbransjen i Europa teller 37.000 bedrifter med tilsammen 234.000 sysselsatte, som omsetter for 150 milliarder kroner i året (20 mrd euro).

Powered by Labrador CMS