100.000 uregistrerte VHF-er

I Norge er det pålagt å registrere VHF, men ifølge Telenor Maritim Radio er det så mange som 100.000 uregistrerte radioer i Norge i dag.

Publisert

De fleste båteiere er opptatt av sikkerhet til sjøs, og har en fastmontert og/eller håndholdt VHF-radio om bord, men ca 100.000 av disse uregistrerte, opplyser Telenor Maritim Radio. De oppfordrer nå alle som har en VHF til å registrere denne.

– Dette kan du gjøre på Telenor Maritim Radio sine hjemmesider eller hos din forhandler. Ved registrering får du tillatelse til å bruke din VHF-radio og mottar lisens med kallesignal og sikkerhetsnummer (MMSInr) Det er Telenor Maritim Radio som tildeler dette i oppdrag fra Post og Teletilsynet. Alle VHF-radioen må først bli godkjent av Post og Teletilsynet, før de kommer ut på markedet. Hvilken radio som er godkjent finner du på deres hjemmeside, forteller markedskoordinator Anita Johannesen i Telenor Maritim Radio.

Programmering

Mange VHF-radioer både fastmonterte og bærbare har i dag rød nødknapp (DSC). For at den skal fungere og bli aktivert, må utstyret være programmert med sikkerhetsnummeret (MMSI nr) Når nødknappen blir holdt inne i 3-5 sekunder, sender et signal til nærmeste kystradiostasjon og rundt liggende båter, at man trenger hurtig hjelp. Kystradioen leser ditt signal og databasen får opp personaliser, båtens størrelse, båtens kallesignal, bosted, nærmeste pårørende, utstyret ombord og posisjon. Dette er viktig informasjon i en nødsituasjon, 

Sertifikat

Bruker av VHF-radioen må ha SRC/VHF-sertifikat. Dette kan du ta via kurs eller som privatist. Hvem og hvor du kan ta dette, finner du en oversikt over på Telenor Maritim Radio sine hjemmesider. Aldersgrense er 15 år. Det er Telenor Maritim Radio som utsteder dette sertifikatet etter oppdrag fra Nærings- og handelsdepartementet. Sertifikatet er internasjonalt og har ubegrenset varighet, får vi opplyst fra Telenor Maritim Radio, som nå gjør en innsats for å få flere til å registrere sine VHF-er.

Mer informasjon finner du hjemmesiden til Telenor Maritim Radio

Powered by Labrador CMS